Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2060714530

Vragen van het lid Thieme (PvdD) aan de ministers van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, van Justitie en van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over een kunstproject met een stervend schaap. (Ingezonden 8 mei 2007)


1
Kent u het kunstproject `Contour' waarin kunstenaar Jeroen Eisinga een film vertoont met een schaap dat hulpeloos op zijn rug ligt te sterven? 1)


2
Kunt u aangeven of u onderzoek heeft verricht of en in welke mate de kunstenaar in kwestie dit beeld zelf heeft veroorzaakt en daardoor mogelijk strafbaar is voor het mishandelen van het dier? Zo ja, kunt u uw bevindingen delen? Zo neen, bent u van plan dit onderzoek alsnog in gang te zetten?


3
Bent u van mening dat kunstuitingen waarin dieren lijden of sterven toelaatbaar zijn? Zo ja, hoe verklaart u dat vanuit de zorgplicht die de mens heeft jegens dieren? Zo neen, op welke wijze gaat u voorkomen dat dergelijke kunstuitingen worden gemaakt en vaak ook worden gehonoreerd met overheidssubsidie?


4
Bent u van mening dat de overheid een verantwoordelijkheid heeft om het onnodig lijden en opzettelijk laten sterven van dieren in noodsituaties, waarvan kunstuitingen worden gemaakt, te voorkomen? Zo ja, op welke wijze en wanneer gaat u hiervoor maatregelen nemen? Zo neen, waarom niet?


5
Bent u voornemens een beleid te ontwikkelen waarin het gebruik van levende dieren en/of de mishandeling van dieren en/of opzettelijke verwaarlozing van dieren, zowel in live situaties en/of vastgelegd via beeld en geluid verboden wordt? Zo ja, hoe en op welke termijn gaat u dit beleid implementeren? Zo neen, op welke wijze wilt u dan tegemoet komen aan het lijden dat dieren ondergaan in situaties die `kunstuitingen' worden genoemd?


6
Kunt u aangeven of u een bindende toets wilt ontwikkelen waarin het gebruik van dieren in kunstuitingen kan worden beoordeeld op dierenwelzijn alvorens publicatie of tentoonstelling? Zo ja , welke organisaties worden daarbij betrokken en wanneer zal de toets worden geïmplementeerd? Zo neen, waarom niet?


1) http://www.smartprojectspace.net/artists/19.xml?work=28