Vereniging Nederlandse Gemeenten

Bestuur VNG keurt akkoord arbeidstijden goed


09.05.2007

Het bestuur van de VNG heeft op 8 mei het akkoord tussen het College voor Arbeidszaken en de vakbonden over de arbeidstijden goedgekeurd. Het College voor Arbeidszaken is de werkgeversvereniging van alle Nederlandse gemeenten.
Het akkoord is op 7 maart tot stand gekomen. Op verzoek van de leden van de VNG is het akkoord in overleg met de bonden nog op twee punten verduidelijkt.

Op 1 juni 2006 is het Arbeidstijdenbesluit gewijzigd. Dit hield onder andere in dat de roosters bij de brandweer moesten worden aangepast. Over de manier waarop dit moest gebeuren waren de werkgevers en de vakbonden het niet eens. Om die reden hebben partijen een proefzaak georganiseerd. De rechtbank Den Haag deed op 27 februari uitspraak hierin. Naar aanleiding van deze uitspraak hebben het College voor Arbeidszaken en de vakbonden op 7 maart een akkoord gesloten over de nieuwe roosters bij de brandweer.

In het akkoord is afgesproken dat de brandweer in het vervolg 48 in plaats van 54 uur per week ingeroosterd wordt. Ook zijn afspraken gemaakt over de te veel ingeroosterde uren vanaf 1 juni 2006. Dit akkoord is nu door het VNG bestuur goedgekeurd. De achterban van de bonden stemde al eerder in met het akkoord.

Wel is op verzoek van de leden van de VNG het akkoord zoals dat op 7 maart is opgesteld, op twee punten verduidelijkt. Allereerst is duidelijk gemaakt dat alleen nabetaling volgt over díe uren die ook daadwerkelijk te veel zijn ingeroosterd. Daarbij is de definitie van arbeidsuren volgens het Arbeidstijdenbesluit doorslaggevend.

Ten tweede is een passage verduidelijkt over de gevolgen van eventuele toekomstige jurisprudentie. Mocht het zo zijn dat een rechter tot de conclusie komt dat de formele 36-urige werkweek tot gevolg heeft dat een 48-urige inroostering niet is toegestaan, dan zullen partijen de formele arbeidsduur verhogen naar 48 uur zonder dat dit financiële gevolgen heeft.

Het CvA bereidt een ledenbrief voor met een nadere toelichting op de procedure en een uitleg van het akkoord.

Den Haag, 9 mei 2007

Akkoord Arbeidstijden brandweer van 7 maart 2007 (met aanpassingen 26 april 2007) (pdf) Zie het origineel