Gemeente Weert

9 mei 2007

GEBRUIK GEMEENTELIJKE GRONDSTROKEN DOOR ANDEREN ONDER DE LOEP

Het college van burgemeester en wethouders heeft een beleidsnotitie vastgesteld over gemeentelijke grondstroken die worden gebruikt door particulieren. Soms worden deze stroken illegaal gebruikt door particulieren. Daartegen zal worden opgetreden. Andere grondstroken zullen worden verkocht of verhuurd.

B&W hebben bepaald hoe wordt omgegaan met gemeentelijke grondstroken die niet meer nodig zijn als openbaar groen of minder belangrijk zijn voor het openbare gebied. In principe zal de gemeente die grondstroken verkopen, tenzij er kabels en leidingen in de grond zitten. In dat geval wordt de grond verhuurd of gratis in gebruik gegeven, afhankelijk van de locatie van de grondstrook.

Illegaal gebruik
In de beleidsnotitie is ook ingegaan op illegaal en zonder toestemming in gebruik genomen grondstroken. Deze grondstroken worden in de meeste gevallen gebruikt als tuin. Tegen het clandestien grondgebruik zal worden opgetreden, enerzijds om ongelijkheid tegen te gaan en anderzijds om het verlies van gemeentelijke eigendommen te voorkomen. Dat deze grondstroken clandestien worden gebruikt is bij de gemeente bekend, maar een duidelijk inzicht in de illegale situaties was er niet. De controle die nu uitgevoerd wordt, vindt in eerste instantie plaats door recente luchtfoto's over het daadwerkelijke gebruik en kadastrale gegevens met elkaar te vergelijken. Daarna zullen de gebruikers door de gemeente worden benaderd.

Geleidelijk
Deze uniforme regeling wordt geleidelijk ingevoerd, omdat niet alle wijken en straten in één keer kunnen worden bekeken. Alle geldende huurovereenkomsten en overeenkomsten tot het gratis in gebruik geven van grondstroken worden geactualiseerd. Daarbij gelden de uitgangspunten die in de beleidsnotitie staan beschreven. De beleidsnotitie gemeentelijke grondstroken en het grondprijsbeleid zijn binnenkort te downloaden van de gemeentelijke website.

2007.104 FS


---- --