Vestia maakt zich sterk voor leefbaarheid


09.05.2007 / 10:52 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Vestia zoetermeer

Vestia zoetermeer

http://www.vestia.nl/

Vestia maakt zich sterk voor de leefbaarheid

Met een feestelijke receptie voor de bewoners is eind april de leefbaarheidscampagne .Hier is .t prettig wonen. in de Leopoldhove van start gegaan. Met extra aandacht voor de leefregels wil Vestia Zoetermeer het woonplezier bevorderen. Bewoners van de Leopoldhove hebben via een enquête aangegeven wat hen in de woonomgeving vooral stoort en welke leefregels zij het meest belangrijk vinden. Dit heeft een top 6 van leefregels opgeleverd. Het vaststellen van de leefregels wordt gecombineerd met de invoering van het lik-op-stukbeleid. Dit houdt in dat overtreders van de leefregels daar meteen op worden aangesproken en zo nodig opdraaien voor de kosten. In feite geldt het principe: de vervuiler betaalt. Eerder heeft Vestia dit lik-op-stukbeleid ingevoerd in het Fonteinbos in de wijk Meerzicht. Daar is het een groot succes gebleken. Reden voor Vestia om het beleid stap voor stap in te voeren in een groot deel van haar complexen in Zoetermeer. Na de Leopoldhove volgen dit jaar de flats in Palenstein en de flat aan de Dunantstraat in Driemanspolder.

Overtreder betaalt de rekening
In de Leopoldhove hebben de bewoners gekozen voor onder meer de leefregels .niet roken in het gebouw., .geen vuilniszakken en fietsen in de gang., .winkelwagens terug naar de winkel. en .hondenpoep zelf opruimen.. De leefregels zijn aan alle bewoners van de Leopoldhove uitgedeeld en worden extra onder de aandacht gebracht met behulp van posters in de centrale hal. De complexbeheerder voert controles uit op naleving van de regels. Daarnaast kunnen bewoners zelf hun medebewoners aanspreken op hun gedrag. Overtreders van de regels krijgen bij een eerste overtreding een waarschuwing. Wordt daar niet op gereageerd, dan krijgt de betreffende huurder de rekening gepresenteerd van bijvoorbeeld de extra schoonmaakkosten of het verwijderen van spullen. Bij een tweede overtreding door dezelfde huurder, worden de kosten meteen doorberekend zonder waarschuwing vooraf. Als de overtreder onbekend is en niet kan worden achterhaald, volgt een algemene oproep. Wordt daarop niet gereageerd, dan krijgen uiteindelijk alle bewoners te maken met een verhoging van de servicekosten.

Leefbaarheid als speerpunt
De campagne .Hier is .t prettig wonen. en het lik-op-stukbeleid staan niet op zichzelf. Vestia heeft het verbeteren van de leefbaarheid tot een van de speerpunten van haar beleid gemaakt. Zo zijn in alle hoogbouwcomplexen complexbeheerders aangesteld. Daarmee is Vestia juist in gebouwen waar leefbaarheid soms een kwetsbaar punt is, nadrukkelijk aanwezig. De complexbeheerder is een makkelijk en toegankelijk aanspreekpunt voor de bewoners. Een ander voorbeeld is het project Eigenstijl Wonen dat in 2006 in Palenstein van start is gegaan. Samen in één flatgebouw leven met mensen die dezelfde woonstijl hebben, dat is Eigenstijl Wonen. Bewoners krijgen een woning toegewezen op basis van hun woonstijl. Deze aanpak is een succes: er is meer contact tussen de bewoners, minder overlast en minder vervuiling van de omgeving.

Vestia Zoetermeer
Vestia Zoetermeer is een van de dertien Vestia-corporaties. Vestia biedt woonservice aan de bewoners van een kleine 72.000 woningen in Haaglanden, Rotterdam en in diverse plaatsen in het midden van Nederland. Vernieuwing van wijken en samenwerking met de zorgsector zijn twee voorbeelden van hoe het bedrijf haar maatschappelijke taak vervult. Vestia werkt volgens het concern-model. De dertien corporaties en vier vakbedrijven vormen de pijlers van het concern, waar in totaal 900 mensen werken.