Persberichten Rijn & Venen, 10.45 uur

Utrecht, 09-05-2007

Snelkraak mislukt

MIJDRECHT Bij een snelkraak in de nacht van dinsdag 8 op woensdag 9 mei gingen de verdachten er zonder buit vandoor.

Rond 02.35 uur zag een getuige dat twee mannen een ruit van een winkel aan de Dorpsstraat aan het vernielen waren. Kennelijk duurde dat te lang, want de verdachten gingen er vervolgens op één motor vandoor.

Gewaarschuwde politiemensen reden over de Provincialeweg N201, komende uit de richting van Vreeland. Tussen Vinkeveen en Waverveen zagen zij dat hen een motor met gedoofde verlichting tegemoet kwam. De agenten keerden en zetten de achtervolging in. Daarbij werd een snelheid van 160 km/u gehaald.

De verdachten sloegen linksaf de Rijksweg A2 in de richting van Amsterdam op. Op de oprit zat de politieauto vlak achter hen. De pasagier van de motor gooide daarop een tas met inbrekersgereedschap naar de auto, die op de voorkant van de auto belandde. De auto raakte lichtbeschadigd, maar de achtervolging kon worden voortgezet.

De motor had duidelijk een snellere acceleratie en de afstand beliep al gauw zon 500 meter. Bij een snelheid van ongeveer 185 km/u bleef de afstand tussen de achtervolgers en achtervolgden ongeveer gelijk. De motor was vermoedelijk een ouder model racemotor, donker van kleur.

Op de splitsing Rijksweg A2 / A10 raakten de agenten kort het zicht op de motor kwijt. De agenten kozen voor de A2 en zagen vervolgens de verdachten in de verte over de A10 verdwijnen.

De tas met inbrekersgereedschap is veiliggesteld. Bij de winkel aan de Dorpsstraat bleek een ruit te zijn vernield, maar de verdachten hadden nog geen kans gezien iets uit de zaak weg te nemen. De politieauto had een deuk in de motorkap en een mogelijke lekke radiateur door de tas met inbrekersgereedschap opgelopen.

Getuigen die voor, tijdens of na de snelkraak iets verdachts hebben gezien op of in de omgeving van de Dorpsstraat, dat te maken zou kunnen hebben met deze inbraak, wordt verzocht contact op te nemen met de politie van district Rijn & Venen op telefoonnummer 0900-8844.

Alcoholcontrole

BREUKELEN Op de Amerlandseweg werd op dinsdagavond van 20.45 uur tot 21.10 uur een alcoholcontrole gehouden. Van de 25 bestuurders die moesten blazen, bleek geen één (te veel) te hebben gedronken.

Aanrijding

BREUKELEN Twee automobilisten kwamen op dinsdagmiddag 8 mei in botsing met elkaar.

Een 51-jarige automobilist uit Amsterdam reed over de Portengen, komende uit de richting van Kockengen. Bij een wegversmalling reed hij te veel naar links en botste tegen een tegemoetkomende 73-jarige automobiliste uit Kockengen. De Amsterdammer is met vooralsnog onbekend letsel per ambulance naar het AMC in Amsterdam overgebracht. Beide autos liepen schade aan de linkervoorzijde op.

Motorscooter

MAARSSEN Op dinsdag 8 mei werd een 18-jarige jongeman uit Maarssen van zijn via internet te koop aangeboden motorscooter beroofd.

De Maarssenaar had de motorscooter op Marktplaats.nl te koop aangeboden. Een belangstellende belde hem op en maakte een afspraak voor dinsdagochtend op het Reigerskamp. De koper kwam samen met een andere persoon. Plotseling werd de Maarssenaar door het maatje weggetrokken. De koper sprong op de motorscooter en zijn maatje achterop, waarna het tweetal ervandoor ging. De gestolen motorscooter is van het merk Piaggio, type Skipper 125 cc en blauw van kleur. Het slachtoffer deed aangifte van de diefstal met geweldpleging.

Overstekende eendjes

MIJDRECHT Overstekende eendjes veroorzaakten op dinsdag 8 mei een kop-staartaanrijding tussen twee autos.

Rond 13.00 uur reed een 35-jarige automobiliste uit Amstelhoek over de Mijdrechtse Zuwe in de richting van Mijdrecht. Omdat enkele eendjes de weg overstaken, remde de Amstelhoekse. Een 36-jarige automobilist uit Uitgeest, die achter haar reed, zag dit te laat en botste op de Amstelhoekse. Zij werd met letsel aan haar schouder per ambulance naar het AMC in Amsterdam gebracht.

Bedreiging

HARMELEN De politie heeft onlangs een 18-jarige man uit Harmelen aangehouden voor het doen van valse aangifte en bedreiging.

De man had op 4 mei aangifte gedaan van bedreiging nadat hij ruzie had gehad met een 16-jarige jongen in het Oranjepark. De jongen zou hem bedreigd hebben met een wapen. Tijdens het politieonderzoek kwam echter naar voren dat de feiten anders lagen. De 18-jarige man had namelijk discriminerende opmerkingen gemaakt naar de 16-jarige jongen. Ook tegen een 12-jarig meisje dat met een groepje vrienden en vriendinnen bij het basketbalveldje zat, riep hij beledigende opmerkingen en bedreigde hij haar met een kopstoot. Tegen de 18-jarige man is proces-verbaal opgemaakt voor bedreiging en het doen van valse aangifte.

Aanhouding met warmtebeeldkijker

HARMELEN De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag een 28-jarige man uit Apeldoorn en een 24-jarige man uit Utrecht aangehouden.

Een getuige had gezien dat er twee mannen midden in de nacht met een zaklantaarn in autos schenen en belangstelling hadden voor woningen en vermoedde dat zij mogelijk gingen inbreken. Deze getuige belde de politie. Ter plaatse kon met behulp van een warmtebeeldkijker twee mannen getraceerd en aangehouden worden. Het tweetal dat aan het opgegeven signalement voldeed, had zich in eerste instantie verstopt in een voortuin van een woning aan de Korenmolen. Vervolgens zijn zij weggerend in de richting van de Dorpsstraat waar de twee zijn aangehouden. De verdachten zijn overgebracht naar het politiebureau en agenten hebben direct een onderzoek ingesteld. Omdat er geen braaksporen zijn gevonden bij autos en/of woningen, is het tweetal weer in vrijheid gesteld.

Warmtebeeldkijker

De Politie Utrecht experimenteert met het inzetten van een warmtebeeldkijker. Een warmtebeeldkijker is een bepaald type kijker waarmee in het donker personen te lokaliseren zijn. Door de warmte die mensen uitstralen zie je door de kijker de contouren. Ook een handafdruk op bijvoorbeeld een ruit of de portier van een auto is bijvoorbeeld nog enige tijd waarneembaar.

De kijker wordt ingezet door politieagenten die zich met noodhulp en wijkzorg bezighouden. De wijkteamleden van de politie Oudewater/Montfoort en Woerden zijn opgeleid om gedurende hun dagelijkse werkzaamheden de warmtebeeldkijker te gebruiken. Het idee om dit hulpmiddel in te zetten komt van politiemensen zelf.