Ingezonden persbericht


WERELD MAAKT ZICH ZORGEN OVER ENERGIEKOSTEN EN MILIEU-ISSUES; NEDERLAND NIET

Alphen aan den Rijn, 9 mei 2007 - Bedrijven maken zich wereldwijd steeds meer zorgen over de kosten van energie en grondstoffen. Dat blijkt uit het International Business Report (IBR) van het internationaal opererende accountantkantoor Arenthals Grant Thornton. Volgens 44 procent van alle bevraagde bedrijven zullen grondstofprijzen de belangrijkste factor zijn voor een stijgende kostendruk de komende twaalf maanden, direct gevolgd door personeelskosten (41%), energiekosten (37%) en transportkosten (34%). Van alle landen lijkt Nederland zich het minst zorgen te maken over de grondstofkosten, terwijl de energieprijzen ook niet als belangrijkste kostenfactor worden aangemerkt.

De energiekosten lijken Europese bedrijven harder te gaan raken dan bedrijven in andere delen van de wereld. Vijf van de tien Europese toplanden op economisch gebied verwachten dat de prijs voor energie de belangrijkste factor is voor een stijgende kostendruk. Duitsland maakt zich van die landen met 58 procent de meeste zorgen, gevolgd door Ierland (47%) en Frankrijk, Italië en Luxemburg (alle 44%). Wereldwijd zijn de Filippijnen (68%) het meest beducht voor de effecten van energieprijzen, terwijl Australië (18%) zich er nauwelijks om lijkt te bekommeren.

De bijna laconieke houding van Nederlandse bedrijven is overigens volgens milieuaccountant Bert van 't Veer van Arenthals Grant Thornton wel verklaarbaar. "Nederland", zo zegt Van 't Veer, "is de afgelopen jaren steeds verder gegroeid van een productie-economie naar een kenniseconomie. In een kenniseconomie heb je minder last van stijgende energie- en grondstofprijzen, terwijl landen met veel en grote producerende industrieën die juist wel voelen."

Grondstofprijzen

De prijs van grondstoffen zal naar verwachting wereldwijd een nog groter effect hebben dan de energieprijsstijging, waarbij opvalt dat landen van alle continenten in de top van de tabel vertegenwoordigd zijn. Spaanse bedrijven (61%) denken de meeste invloed te gaan voelen van stijgende grondstofprijzen, op de voet gevolgd door Botswana en Singapore (60%) en Thailand en Frankrijk (56%). In Noord-Amerika, Engeland en Zweden (31%) heerst beduidend minder zorg. Nederland (29%) ziet in dit opzicht de toekomst het meest rooskleurig.

Uit het IBR blijkt verder dat vooral bedrijven uit opkomende economieën zich inspannen om de groeiende impact van de energiekosten binnen de perken te houden. De Filippijnen, Brazilië, China en Maleisië voeren de ranglijst aan van landen die de meeste actie ondernemen op het gebied van energie- en milieuproblematiek. In Europa lopen Duitsland, Turkije en Polen voorop.

Ook hier is in de ogen van Bert van 't Veer een relativering op z'n plaats: "Opkomende economieën hebben natuurlijk nog een forse inhaalslag te maken. Wij zijn, zeker in Nederland maar ook in veel andere Europese landen, al tientallen jaren heel milieubewust bezig. Eerst door verplicht gestelde maatregelen, maar de laatste jaren ook in toenemende mate vanuit het principe van zelfopgelegd maatschappelijk verantwoord ondernemen."

Wereldwijde maatregelen

Alle bedrijven nemen - in meer of mindere mate - maatregelen die de invloed van energie- en milieuproblematiek op hun kosten moeten indammen. De belangrijkste acties die wereldwijd worden genoemd, zijn:


- 60% van alle bedrijven heeft maatregelen doorgevoerd om computerapparatuur en andere energieverbruikers bij niet-gebruik uit te zetten;


- 59% van alle bedrijven heeft hun energieverbruik teruggedrongen;


- 58% van alle bedrijven deed onderzoek naar energieverspilling;


- 44% van alle bedrijven heeft veel geïnvesteerd in energiebesparende apparatuur;


- 22 % van alle bedrijven overweegt relocatie om transportkosten te verlagen;


- 20% van alle bedrijven investeert in alternatieve brandstoffen en

energievoorzieningen.

Over Arenthals Grant Thornton

Arenthals Grant Thornton is een accountants- en adviesorganisatie met acht vestigingen in de Randstad. Met 450 specialisten en ondersteunende medewerkers bedient Arenthals Grant Thornton middelgrote en grote ondernemingen, dga's en familiebedrijven. De activiteiten liggen op het gebied van accountancy, belastingadvies, bedrijfsjuridische zaken en specialistische diensten. Arenthals Grant Thornton is lid van Grant Thornton International, een wereldwijd netwerk van zelfstandig opererende onafhankelijke accountants- en advieskantoren. Grant Thornton is met 22.000 professionals actief in 113 landen en beschikt over een netwerk van 521 kantoren. Arenthals Grant Thornton combineert grenzenloze expertise met een lokale kennis en betrokkenheid - het verschil tussen groot en beter.


- EINDE PERSBERICHT -


Noot voor de redactie,