Gemeente Dinkelland


PERSBERICHT

Van: Birgit Boode
Datum: 8 mei 2007

Voorjaarsbericht 2007 gemeente Dinkelland vastgesteld

Het college van B&W heeft het voorjaarsbericht 2007 vastgesteld en zal hiermee de gemeenteraad informeren over de realisatie van de begroting 2007 voor wat betreft de eerste drie maanden van dit jaar.

Toelichting
De 'Financiële verordening gemeente Dinkelland' gaat in op tussentijdse rapportages en informatie. Volgens deze verordening informeert het college jaarlijks in het voor- en najaar de gemeenteraad over de realisatie van de begroting. Doel hiervan is, naast het gemeentebestuur te informeren, ook het tijdig kunnen sturen in de voortgang van de realisatie van de begroting.

In het kort een aantal belangrijke punten uit het voorjaarsbericht 2007:

Resultaat 2007 en volgende jaren
Het saldo van de begroting voor 2007 wordt door incidentele resultaten sterk positief beïnvloed. Rekening houdend met dit voorjaarsbericht laat de begroting vooralsnog een positief saldo (overschot) van E 943.000 zien. De meerjarenraming sluit in 2010 weliswaar nog positief maar het overschot is nagenoeg nihil na verwerking van deze rapportage.

Incidenteel wordt het resultaat in 2007 belangrijk beïnvloed door de aangekondigde dividenduitkering door Essent in 2007 van ruim E 600.000. Structureel wordt het resultaat belangrijk negatief beïnvloed door de kosten van het leerlingenvervoer. Het aantal leerlingen dat gebruik maakt van deze voorziening is de afgelopen jaren fors toegenomen.

Vorig jaar is deze ontwikkeling nog afgedaan als een incident maar uit nader onderzoek is gebleken dat deze groei een structureel karakter heeft. Dit leidt ertoe dat het budget met E 100.000 bijgesteld moet worden.

Bestemming (deels) incidenteel resultaat 2007

De raad zal voorgesteld worden om ten laste van het tussentijdse resultaat (incidentele ruimte 2007) E 25.000 te bestemmen voor de vervanging van de archiefstellingen en E 60.000 voor de aanschaf van digitale informatieborden. De vervanging van de archiefstellingen was niet voorzien in het vervangingsplan voor 2007 maar kan op basis van de archiefwet niet langer uitgesteld worden.

Met de aanschaf van digitale informatieborden wil de gemeente zowel bewoners als passanten en toeristen op een opvallende en eigentijdse wijze informeren over de activiteiten en andere informatie in de betreffende kern. De borden zullen geplaatst worden aan de invalswegen van de drie hoofdkernen.

Voortgang afhandeling bezwaarschriften

De afgelopen jaren slaagde de gemeente Dinkelland er niet in de bezwaarschriften binnen de daarvoor geldende wettelijke beslistermijn af te doen. In 2006 werd de afhandelingstermijn nog overschreden, maar na een actieplan met diverse maatregelen is de termijn teruggedrongen tot gemiddeld 13 weken en wordt aan de wettelijke termijn voldaan.

Wet Maatschappelijke Ondersteuning
De uitvoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning is per 1 januari 2007 overgegaan naar de gemeenten. De cijfers uit het eerste kwartaal laten een beeld zien welk past binnen de begrote budgetten maar zijn nog te prematuur om hierover nadere uitspraken te doen. Bij het najaarsbericht wordt verwacht een beter beeld te hebben van deze ontwikkeling.


---

Mededelingen voor de redactie:

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met burgemeester Willeme op telefoonnummer 0541-854 108 of met team communicatie, Birgit Boode op telefoonnummer 0541 -854 100 of 06-52624307.


---- --