Amsterdam RAI


---

Persinformatie

WINNAARS SAFETY & SECURITY AMSTERDAM AWARDS 2007 BEKEND

De winnaars van de Safety & Security Amsterdam Awards zijn gisteravond, 8 mei tijdens de uitreiking in NH Grand Hotel Krasnapolsky in Amsterdam bekendgemaakt. In de categorie personen ging de eretitel naar Jan Lavèn van de Gemeente Utrecht. In de categorie producten kwam de A4 Vision 3D gezichtslezer van ADI-Gardiner uit Sliedrecht als winnaar naar voren. Het project Concept Regionale Toezicht Ruimte (RTR®) van het Regionaal Platform Criminaliteitsbeheersing Oost Brabant en IJsselland (RPC) ontving een officiële nominatie. De verkiezing van de SSA Awards wordt georganiseerd in het kader van het vakevenement Safety & Security Amsterdam dat nog tot en met 10 mei plaatsvindt in Amsterdam RAI.

De SSA Awards werden voor de eerste keer uitgereikt. Het zijn prestigieuze prijzen die een stimulans vormen voor verdere innovatie in de veiligheids- en beveiligingssector. De verkiezing beslaat drie categorieën: Personen, Producten en Projecten. In april nomineerde de jury drie personen, drie producten en één project.

Winnaar categorie Personen: Jan Lavèn, Gemeente Utrecht Jan Lavèn, programmamanager Bedrijvigheid, Innovatie en Veiligheid van de Gemeente Utrecht, kwam als winnaar naar voren vanwege zijn succesvolle publiekprivate initiatief om criminaliteit en overlast terug te dringen. Hij is verantwoordelijk voor het opzetten van het Centrum voor Innovatie en Veiligheid (CIV) en de daaraan gekoppelde activiteiten rond cameratoezicht in de stad Utrecht. De succesvolle implementatie en samenwerkingsverbanden zullen ook zeker navolging krijgen in andere steden en gebieden en leveren zo een belangrijke bijdrage aan een betere veiligheid in onze samenleving. Meer informatie over het CIV is te vinden op www.hetciv.nl. Jan Lavèn moest het opnemen tegen de twee andere genomineerden, Viktor Kimpe van het bedrijf Saval Brandbeveiliging uit Breda en Dian Popping van de Regiopolitie Amsterdam-Amstelland. Al deze genomineerde personen hebben zich volgens de jury niet alleen voor hun eigen organisatie maar voor de hele sector bijzonder verdienstelijk gemaakt en vervullen daarmee een belangrijke voorbeeldfunctie.

Winnaar categorie Producten: A4 Vision 3D gezichtslezer van ADI-Gardiner (standnr. 11.301) De 3D gezichtsscanner die op de Nederlandse markt gebracht wordt door ADI-Gardiner uit Sliedrecht is een lezer die door middel van infrarood verlichting een 3D foto van iemands gezicht kan lezen. Het product is ontwikkeld door het Zwitserse bedrijf A4 Vision, thans BioScrypt. De 3D gezichtsscanner kan iemand op ongeveer één meter afstand herkennen en is uitermate geschikt voor hoge beveiligingstoepassingen zoals banken, overheidsinstellingen en vliegvelden, locaties dus waar maximale identificatie noodzakelijk is. Het innovatieve karakter zit in het opmeten en vastleggen van 3-dimensionale informatie van het gezicht, in tegenstelling tot 2D, dat gebruikmaakt van foto's en videobeelden. Het 2D systeem is gevoelig voor veranderende lichtomstandigheden en hoeken. Een 3D gezichtsscan bevat zeer veel informatie over de structuur van het gezicht en is daarom zeer accuraat. Er zijn wereldwijd verschillende ontwikkelingen gaande op dit gebied, maar de camera van A4 Vision is de eerste in zijn soort. De 3D gezichtsscan wordt door de Europese Commissie overwogen voor het Europese paspoort. Er is ook een desktop versie beschikbaar, die zeer geschikt is voor een betrouwbare computer login. Volgens de jury ligt er een grote toekomst voor deze technologie in het vooruitzicht.

Overige genomineerden in categorie Producten:
De A4 Vision 3D gezichtslezer won het van de twee andere genomineerde producten, de Videominer van het bedrijf Observision en de Cameramanager van dit gelijknamige bedrijf. De Videominer is een zelfontwikkelde video- en audio analyse processor waarmee politie- en beveiligingsmedewerkers 100 tot 1000 x sneller objecten en/of gebeurtenissen kunnen identificeren. De Cameramanager is ontstaan door een samenwerkingsverband tussen Cameramanager.com en Panasonic. Met dit nieuwe product is het mogelijk om binnen 10 minuten een particuliere IP camera live te bekijken via de webportal van Cameramanager. De dienst is tevens voorzien van SMS- en e-mailnotificatie bij alarmmeldingen.

Officiële nominatie categorie Projecten: Concept Regionale Toezicht Ruimte (RTR®) Het Concept Regionale Toezicht Ruimte (RTR®) van het Regionaal Platform Criminaliteitsbeheersing Oost Brabant en IJsselland (RPC) ontving van de jury een officiële nominatie. De inzending om mee te dingen naar de Award was afkomstig van het bedrijf Trigion uit Schiedam, dat als partner van het eerste uur deelgenomen heeft aan deze publiekprivate samenwerking en deelnemer is aan Safety & Security Amsterdam 2007. Het concept RTR® is ontwikkeld als opstap naar de veiligheidsregio www.criminee.nl. Het betreft hier een integrale en brede samenwerking tussen RPC's, parkmanagement organisaties, stichtingen collectieve beveiliging, verenigingen van ondernemers, particuliere beveiligers, gemeenten, politie, brandweer, GGD, milieudiensten etc. Hierdoor ontstaat er tussen partners in de veiligheidsketen een efficiëntere opvolging en hogere preventiegraad van misdrijven. Daarmee komt de veiligheidsregio een stuk dichterbij.

Het Concept RTR® werd overigens door de jury van de verkiezing als enige project met een officiële nominatie gehonoreerd, aangezien alle andere inzendingen niet aan de gestelde criteria konden voldoen. "Een geslaagd project dat een voorbeeldfunctie vervult voor andere regio's in Nederland", aldus de jury.

Safety & Security Amsterdam 2007
Safety & Security Amsterdam 2007 is nog tot en met donderdag 10 mei in Amsterdam RAI. Meer informatie is te vinden op www.safetysecurityamsterdam.nl.

Amsterdam, 9 mei 2007

Noot voor de redactie /

Amsterdam RAI