Gemeente Hilversum

Gedragscode ondersteunt doen en laten ambtenaar

8 mei 2007
Integriteit kan verschillen van mening oproepen over 'wat moet kunnen' en 'wat persé niet kan'. Om met name dat grijze gebied in te vullen heeft het college van burgemeester en wethouders ingestemd met een gedragscode die ambtenaren van de gemeente Hilversum bij hun werk gaat ondersteunen. De gedragscode sluit naadloos aan bij de organisatiemissie. Klant- en samenlevings- gericht werken, transparantie en integriteit zijn daarin leidend.

In de Hilversumse gedragscode is vastgelegd waaraan medewerkers van de gemeente Hilversum in hun contacten met bewoners, bezoekers en bedrijven gehouden zijn. De bepalingen hebben vooral betrekking op integriteit, bijvoorbeeld de vraag hoe om te gaan met het aanvaarden van geschenken, nevenfucties en financiële belangen. Medewerkers die vanaf 2007 bij de gemeente Hilversum zijn komen werken moeten de ambtseed/belofte afleggen, waarmee zij verklaren zich te houden aan de bepalingen over de Integriteit uit de Hilversumse gedragscode. In overeenstemming met de gemeentelijke missie vereist klant- en samenlevingsgericht werken een werkwijze waarop bewoners, bezoekers en bedrijven de gemeente kunnen aanspreken. Die werkwijze dient tegelijkertijd ook transparant, integer en flexibel te zijn. Dat betekent dat de klant binnen de grenzen van wetten, regelingen, beleid en financiële middelen recht heeft op openheid en duidelijkheid. De ambtenaren van de gemeente Hilversum staan voor het resultaatgericht en integraal uitvoeren van hun taken zodat zij zowel door de samenleving als het college van burgemeester en wethouders worden ervaren als een solide partner. Enthousiasme, betrokkenheid en professionaliteit kunnen het vertrouwen van de burger behouden. Aantasting van de integriteit van de overheid betekent niet alleen verlies van dat vertrouwen, maar doet ook afbreuk aan de democratie.

De Hilversumse gedragscode is met ingang van 9 mei 2007 te raadplegen op het internet en ligt dan ter inzage in de burgerleeskamer bij de dienst Inwoners, Melkpad 26.
Klik ook op de link aan de rechterkant van dit scherm.