Gemeente Sittard-Geleen


PERSBERICHT Gemeente Sittard-Geleen

Poppodium voor Sittard-Geleen

Sittard-Geleen, 9 mei 2007 - Sittard-Geleen heeft voldoende potentie voor een middelgroot poppodium en doorgroei naar een groot poppodium is mogelijk. Dat is de belangrijkste conclusie uit de haalbaarheidsstudie door bureau Signo&S in opdracht van de gemeente Sittard-Geleen. B&W heeft vandaag besloten de mogelijkheden verder te verkennen en daarbij te onderzoeken of er een poppodium kan komen in de stad. Verantwoordelijk wethouder Berry van Rijswijk is blij met deze eerste aanzet: "Sittard-Geleen heeft bijna 100.000 inwoners. Bij een stad van die omvang hoort een rijke infrastructuur en een levendig klimaat voor popmuziek. Met een nieuw poppodium trekken we jaarlijks zo'n 35.000-60.000 bezoekers. Dat is een impuls voor bestaande locaties en voor de hele stad plus westelijke mijnstreek."

Onderzocht is of er behoefte is aan een poppodium dat met een breed aanbod de hele Westelijke Mijnstreek kan bedienen en dat past binnen het popbeleid in Tripoolverband. Ook is gekeken aan welke eisen een poppodium zou moeten voldoen en in welke setting een poppodium in Sittard-Geleen het best zou gedijen. Met 650.000 inwoners in Zuid-Limburg, zo stellen de onderzoekers, is er voldoende markt voor een grootschalig poppodium van de A+categorie (meer dan 1000 bezoekers). Echter, de factor voor succes is niet de markt, maar juist een concurrerend aanbod. Zeker zo belangrijk is de ontwikkeling van een levendige muzikantenscène. De onderzoekers adviseren B&W om rekening te houden met een periode van publieksopbouw en positionering in aanbod. Zo kan een doorgroei worden gerealiseerd van een B-podium (500-700 bezoekers) naar een A+podium (meer dan 1000 bezoekers).

Voor het creëren van een geleidelijke groei naar een levendig en rijk popklimaat is het zaak zo veel mogelijk bestaande faciliteiten te benutten. In dat verband noemen de onderzoekers de Rabozaal van de stadsschouwburg (800 bezoekers). In de doorgroei naar een A+podium is ook nog behoefte aan een locatie voor 1.500 bezoekers. Daarin is een aantal opties verkend, maar niet onderzocht.

De onderzoekers adviseren de gemeente goed te kijken naar het gewenste ambitieniveau. Culturele aspecten spelen hierin een rol, maar een popvoorziening heeft ook een economische en maatschappelijke betekenis. Het is daarom zinvol om de horizon en de weg daar naar toe te bepalen samen met betrokkenen. De onderzoekers hebben daarvoor grote interesse vastgesteld bij ondermeer Projectgroep Popbeleid Sittard-Geleen, Bureau Pinkpop, Artamuse, het Domein, Hogeschool Zuyd, Stichting Popmuziek Limburg, Muziekcollectief Sittard, Poppodium Fenix en de Stadsschouwburg Sittard-Geleen.


---