Gemeente Sittard-Geleen


PERSBERICHT Gemeente Sittard-Geleen

Sittard-Geleen stimuleert startende ondernemers

Sittard-Geleen, 9 mei 2007 - Sittard-Geleen krijgt een eigen project voor startende ondernemers. Het college van B&W verwacht zo een impuls te kunnen geven aan nieuw ondernemerschap in de gemeente. Met het project is de komende drie jaar een bedrag van in totaal 316.000 euro gemoeid.

Het doel wordt om tot 2010 minimaal veertig startende ondernemers goed op weg te helpen naar een solide eigen zaak. Zestig procent van hen heeft een zaak op het gebeid van industrie en dienstverlening. ,,Deze starters zorgen voor nieuwe werkgelegenheid en geven door vernieuwend denken en werken een extra impuls aan de lokale en regionale economie," aldus wethouder Pieter Meekels (economische zaken).

Het college van B&W vindt het belangrijk dat starters tijdens hun opstartfase goed begeleid worden. Uit onderzoek van de Kamer van Koophandel blijkt dat starters er vaak nog niet klaar voor zijn om daadwerkelijk een onderneming op te starten. Gemiddeld twintig procent beëindigt zijn bedrijf na twee jaar, terwijl na vijf jaar voor startende bedrijven een uitvalpercentage geldt van 40 procent. Door een zorgvuldige voorbereiding en persoonlijke begeleiding kunnen de overlevingskansen van een bedrijf in gunstige zin beïnvloed worden.

Uit het bedrag van ruim drie ton wordt onder meer een medewerker van de Stichting Starterscentrum Zuid-Limburg, die volledig voor de starters in de gemeente Sittard-Geleen gaat werken. Het is nadrukkelijk de bedoeling dat deze starterscoördinator niet alleen gaat afwachten of starters zich aan het bedrijvenloket melden, maar dat hij ook actief op zoek gaat naar mensen die een eigen bedrijf willen beginnen.

In principe is het project Stimulering Starters bedoeld voor iedereen die een bedrijfje begint. Speciale aandacht is er voor schoolverlaters die voor zichzelf beginnen, voor starters die ouderen als doelgroep hebben en voor bedrijfsopvolging buiten de familie om omdat zich in deze categorieën naar verwachting extra goede mogelijkheden voordoen om een levensvatbaar eigen bedrijf te beginnen.

De kosten voor het project zijn de eerste twee jaar gedekt. Voor het derde jaar wordt geprobeerd via Europese fondsen geld te krijgen.


---




Gemeente Sittard-Geleen