Gemeente Dinkelland


PERSBERICHT

Van: Birgit Boode
Datum: 8 mei 2007

Kwaliteitsgroep gaat kwaliteit bouwplannen in Ootmarsum bewaken

Het college van B&W van de gemeente Dinkelland heeft ingestemd met het instellen van een kwaliteitsgroep Ootmarsum. Het doel van deze kwaliteitsgroep is om de kwaliteit en het ruimtelijk beeld van Ootmarsum zo goed mogelijk te verzekeren. De kwaliteitsgroep gaat ruimtelijke plannen/invulling op de diverse (ontwikkelings) locaties beoordelen. In het kader van het Masterplan Ootmarsum hecht het college er grote waarde aan dat de ruimtelijke ontwikkelingen die op stapel staan, een duurzame aanwinst zijn voor het historische centrum van Ootmarsum.

Toelichting
In en rond het historisch waardevolle centrum van Ootmarsum staan diverse ontwikkelingen op stapel. Deze ontwikkelingen hebben een grote impact op de ruimtelijke kwaliteit en beleving van Ootmarsum, hét toeristische visitekaartje van de gemeente Dinkelland.

In 1996 is de binnenstad van Ootmarsum aangewezen als beschermd stadsgezicht. Dit houdt in dat alle bouwplannen onder anderen aan de Rijksdienst Archeologie Cultuur en Monumenten (RACM) moeten worden voorgelegd. De bouwplannen zullen grote invloed hebben op het (kwetsbare) ruimtelijk beeld van Ootmarsum en daarom wil de gemeente Dinkelland zich verzekeren van deskundige inbreng die verder gaat dan het advies dat de welstandscommissie onder normale omstandigheden uitbrengt.

Wethouder Evert-Jan Krouwel: "Het Masterplan Ootmarsum heeft een hoog ambitieniveau. De deskundigen in deze kwaliteitsgroep moeten ook deze hogere ambitie en creativiteit zoals deze is vastgelegd in het Masterplan Ootmarsum kunnen uitdragen naar initiatiefnemers en ontwerpers."

Taak kwaliteitsgroep
De kwaliteitsgroep Ootmarsum zal de aanvragen beoordelen zoals de Welstandscommissie voorheen deed en de indiener van een plan adviseren op ruimtelijk en architectonisch gebied. De kwaliteitsgroep bewaakt de samenhang van de bouwplannen binnen de gestelde kaders in het Masterplan om tot aanvaardbare en kwalitatief goede plannen te komen. Uiteraard gebeurt dit in gezamenlijkheid met belanghebbenden.

Om een goede afstemming te waarborgen is afgesproken dat de vertegenwoordiger van de kwaliteitsgroep vanuit het Oversticht zijn bevindingen rapporteert aan de rayonarchitect van de Welstandscommissie.

In principe worden van de volgende locaties de bouwplannen voorgelegd aan de kwaliteitsgroep:
- alle locaties die in deel B van het Masterplan Ootmarsum worden vermeld, met uitzondering van Brookhuis
- incidenteel overige locaties waarvan naar het oordeel van de kwaliteitsgroep specifieke begeleiding gewenst is om te komen tot een goede ruimtelijke invulling

Overige (ver)bouw(ings)plannen in Ootmarsum blijft de reguliere welstandscommissie gewoon beoordelen, zonder tussenkomst van de kwaliteitsgroep.

Samenstelling van de kwaliteitsgroep
De basissamenstelling van de kwaliteitsgroep is als volgt:
- drs. D.H. Baalman (adjunct-directeur Het Oversticht)
- ir. H.D. van den Berg (stedenbouwkundige Buro Vijn)
- ir. M.A. Visser (directeur Research Center RMIT)
- drs. E.J. Krouwel (wethouder en voorzitter)
- dhr. H.J.J. Meijer (hoofd afdeling Vergunningen)
- ir. A.F.M. Lummen (afd. Ontwikkeling en projectleider Masterplan Ootmarsum)
- secretariële ondersteuning

Inbreng RMIT
De inbreng van het Research Centre Modificatie, Interventie, Transformatie (RMIT) van de faculteit Bouwkunde TU Delft, opgericht door voormalig rijksbouwmeester prof. dr. ir. Jo Coenen, is vastgelegd in een 3 jarige samenwerkingsovereenkomst met de volgende onderdelen:
- advisering over de kwaliteitsborging en uitvoering van het Masterplan
- ontwerponderzoek naar morfologische en typologische aspecten
- strategische advisering over de ruimtelijke ontwikkeling
- vergelijkend onderzoek naar referentieprojecten
- ontwerpend onderzoek voor ontwikkelingslocaties en studielocaties
- ondersteuning bij het opstellen van gemeentelijk architectuurbeleid
- ondersteuning bij het ontwikkelen van toetsingskaders
- ondersteuning bij (architecten)selecties, prijsvragen en meervoudige opdrachten

De heer prof. dr. ir. Coenen zal daarnaast eveneens enkele keren per jaar persoonlijk participeren bij belangrijke bijeenkomsten ter plaatse.


---

Mededelingen voor de redactie:

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen wethouder de heer Krouwel op telefoonnummer 0541-854154 of met team communicatie, Birgit Boode op telefoonnummer 0541 -854 100 of 06-52624307.


---- --