Ingezonden persbericht


Persbericht

9 mei, 2007

Toename van spyware en adware toont opkomst van bedreigingen op het web aan

~ Postini's communicatiebeveiligings- en compliance-rapport van april maakt virusaanvallen en web-bedreigingen inzichtelijker ~

Postini, wereldwijd specialist in on-demand communicatiebeveiliging en compliance-oplossingen voor e-mail, instant messaging en het web, geeft een overzicht van alle gevaarlijke e-mailvirusaanvallen die in april verspreid zijn. Deze virussen zijn ontworpen om botnet-netwerken uit te breiden en hebben bijgedragen aan de voortdurende stijging van het wereldwijde spamniveau. Meer dan 93 procent van al het e-mailverkeer bestond vorige maand uit spam en virussen. Postini kondigde daarnaast nieuw onderzoek aan naar web-bedreigingen op het gebied van beveiliging en compliance-uitdagingen.

De stijging van bedreigingen op het web op het gebied van beveiliging blijkt uit de toename van 34,4 procent van adware, spyware en vergelijkbare ongewenste programma's vergeleken met maart 2007. Postini ziet ook gecombineerde bedreigingen waarbij hackers proberen om e-mail en het web tegelijkertijd aan te vallen. Volgens de beveiligingsspecialist worden de aanvallen die gerelateerd zijn aan een vijandige code, die in de e-mailvirusaanvallen werd gevonden, in toenemende mate aangetroffen op websites.

"Zolang virussen en bedreigend materiaal continu geplaatst en geüpdate worden op websites, hebben organisaties real-time bescherming nodig tegen malware en ongepaste content", zegt Daniel Druker, executive vice-president marketing bij Postini. "Web-beveiligingsoplossingen die gebaseerd zijn op web-crawling, of het periodiek zoeken naar bedreigingen op het web, in plaats van het daadwerkelijk scannen van de URL op het moment dat deze wordt opgeroepen, kunnen gebruikers blootstellen aan bedreigingen."

In april doken nieuwe varianten van een 'storm worm' op die grootscheepse aanvallen tegen organisaties wereldwijd lanceerden. Deze varianten zijn e-mails waarin het woord 'love' vermeld stond met daaraan vast een uitvoerende bijlage. Later kwamen er e-mails in omloop die met het onderwerp 'Worm Alert!' werden verspreid. Deze e-mails hadden een gecodeerde en wachtwoordbeveiligde zip-file die van een technisch ondersteunende helpdesk leken te zijn. Soortgelijke aanvallen hebben ook plaatsgevonden met e-mailonderwerpen als 'missile attacks, het begin van de Derde Wereldoorlog'. Uiteindelijk bleek na het activeren van de bijlage dat er in alle soorten varianten een trojan-virus zat, waarna de geïnfecteerde computer in een 'botnet-zombie' veranderde, die gebruikt kon worden om spam te verspreiden en andere aanvallen tegen netwerken op te zetten.

Na een korte pauze in maart, kwam de e-mailspam in april weer tot een recordniveau. Sinds september 2006 is de hoeveelheid e-mailspam met 135 procent gestegen en sinds januari 2007 met 36 procent.

Top tien virussen in april:

new malware.br: 11,620,130
netsky: 5,829,826 trojan.adub: 5,204,015 nuwar@mm!zip: 4,824,606
nuwar: 3,465,057 generic malware.a!zip: 2,850,391
stration: 2,566,748 nuwar@mm!rar: 2,174,403
mime: 1,947,776 sober: 1,538,261

Totaal aantal virussen in april: 47,778,729

Top webfilters per categorie:

Chat & Instant Messaging: 23,20%
Search & Portals: 11,36% Business & Diensten: 6,40%
Hosting & IT Diensten: 5,00%
Muziek: 4,68% Blogs / Nieuwsgroepen: 3,82%
Nieuws & Tijdschriften: 3,68%
Pornografie: 3,49% Dating & Relaties: 3,34% Films & TV: 3,12%

Postini's StatTrak(TM) is beschikbaar op http://www.postini.com/stats/ en biedt de meest up-to-date statistieken over de laatste virussen, spam en andere bedreigende aanvallen. Data over webgebaseerde bedreigingen zijn samengesteld in combinatie met ScanSafe.

Over Postini
Postini is wereldwijd marktleider op het gebied van on-demand communicatiebeveiliging, compliance en productiviteitsoplossingen voor email, instant messaging en internet. Postini's diensten zijn ontworpen om klanten te beschermen tegen virussen, spam, phishing, fraude en andere aanvallen. Tevens helpt Postini zijn klanten berichten te versleutelen om de vertrouwelijkheid en privacy te verzekeren en archiveert het de communicatie om compliance te garanderen en bereidingen te treffen voor e-discovery.

Meer dan 36.000 organisaties vertrouwen dagelijks op Postini voor hun bescherming tegen een scala aan dreigingen en betrouwbare communicatie te garanderen. Postini helpt deze klanten ook om compliant te zijn en legale risico's te verminderen en intelligent beheer en naleving van het bedrijfsbeleid mogelijk te maken. Hiermee worden het intellectueel eigendom, de reputatie en de zakelijke relaties van een organisatie beschermd. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Postini op info@postini.com of de website bezoeken http://www.postini.com.

###

Voor verdere persinformatie, fotografie of een interview kunt u contact opnemen met René van den Nieuwenhof van LEWIS, Global Public Relations:

Tel: +31 (0)40 235 46 00
E-mail: renev@lewispr.com

LEWIS - Global Public Relations

Hoevenweg 29
5652 AW Eindhoven
Nederland

Tel: +31 40 235 46 00
Fax: +31 40 235 46 01
Web: www.lewispr.com
Agency blog: www.lewis360.com