Alfa-college neemt door Winvision ontwikkeld internetportaal AcTIE in gebruik

Internetportaal voorbereid op toekomstige ontwikkelingen binnen onderwijs

Nieuwegein, 9 mei 2007 - Het Alfa-college, het christelijk regionaal opleidingencentrum voor Noord- en Oost-Nederland, heeft afgelopen maandag het door Winvision ontwikkelde internetportaal AcTIE in gebruik genomen. AcTIE biedt de 10.000 leerlingen en de 1.100 docenten en medewerkers van het Alfa-college via internet toegang tot alle informatie die zij voor hun opleiding en werk nodig hebben. Daarnaast voorziet AcTIE in uitgebreide mogelijkheden om met elkaar te communiceren en informatie uit te wisselen. Met dit internetportaal, dat is gebaseerd op Microsoft Office SharePoint Server (MOSS) 2007 en Microsoft Identity Integration Server (MIIS) 2003, is het Alfa-college bovendien voorbereid op toekomstige ontwikkelingen binnen het onderwijs, zoals 'digital learning' en 'het nieuwe leren'.

AcTIE biedt leerlingen, docenten en medewerkers van het Alfa-college op ieder gewenst moment en vanaf iedere locatie toegang tot alle informatie die zij in hun dagelijkse praktijk nodig hebben. Zo kunnen leerlingen op AcTIE terecht voor onder andere roosters en roosterwijzigingen, nieuws, cijfers, informatie over hun opleiding en blogs. Docenten kunnen roosterwijzigingen doorgeven en cijferlijsten publiceren, blogs opstarten, teamsites inrichten, wiki's gebruiken en enquêtes uitvoeren. Voor medewerkers van het college bevat AcTIE ondermeer een sectie nieuws, een evenementenagenda, een discussieforum en mogelijkheden voor het gebruiken van teamsites, enquêtes en Wiki's. Daarnaast kunnen alle gebruikers van het portaal een eigen site (MySite) inrichten en beheren.

In de nabije toekomst zal AcTIE worden uitgebreid met functies voor chatten, online presence en SMS. Gijs Warbroek, programmamanager van het programma AcTIE bij het Alfa-college: "Dankzij de expertise van Winvision ten aanzien van de ontwikkelingen binnen het onderwijs is het portaal zo opgebouwd dat we helemaal zijn voorbereid op nieuwe onderwijsvormen. Zo is functionaliteit voor 'digital learning' in de basis aanwezig. En uiteraard is AcTIE ook klaar voor 'het nieuwe leren' oftewel competentiegericht onderwijs, onder andere dankzij het door Winvision ontwikkelde Digitaal Portfolio, dat leerlingen in staat stelt de ontwikkeling van hun competenties bij te houden."

Microsoft Office SharePoint Server (MOSS) 2007

Het Alfa-college, het christelijk regionaal opleidingencentrum voor Noord- en Oost-Nederland, verzorgt middelbare beroepsopleidingen en bedrijfsopleidingen op het gebied van administratie, handel, dienstverlening, welzijn, gezondheidszorg, techniek, ICT en sport en bewegen. Het college telt zo´n 10.000 leerlingen en 1.100 medewerkers, bestaande uit zowel onderwijzend als ondersteunend personeel.

Op basis van een onderzoek onder de diverse doelgroepen, uitgevoerd door Ynno, een werkmaatschappij van Twijnstra & Gudde, heeft het Alfa-college de behoeften van de doelgroepen in kaart gebracht. Vervolgens is in samenwerking met Winvision een plan ontwikkeld voor de technische en inhoudelijke invulling van het portaal. Op advies van Winvision is AcTIE gebaseerd op Microsoft Office SharePoint Server (MOSS) 2007.

Warbroek over de keuze voor Winvision: "We hadden al eerder samengewerkt met Winvision. Wat hen onderscheidt van andere IT-consultancyorganisaties is naast de grote kennis van en ervaring met Microsoft-technologie hun grote expertise op het gebied van onderwijs. Hierdoor was Winvision in staat om ook ten aanzien van specifieke onderwijsprocessen met ons mee te denken."

Koppeling met Peoplesoft

Veel van de informatie binnen AcTIE is afkomstig uit de administratieve systemen van het Alfa-college, die gebaseerd zijn op Peoplesoft-software. Een door Winvision ontwikkeld identitymanagementsysteem op basis van Microsoft Identity Integration Server (MIIS) 2003 wordt gebruikt om gegevens die het portaal nodig heeft uit de bronbestanden in Peoplesoft te halen.

Paul Kleuver, vanuit Winvision verantwoordelijk voor de oplevering van AcTIE: "Wat dit project bijzonder maakt, is niet alleen dat het is gebaseerd op de allernieuwste Microsoft-technologie, maar ook dat het heel veel specifieke onderwijsprocessen beslaat. Een dergelijk project is Winvision op het lijf geschreven, aangezien onze expertise precies op het snijvlak van deze twee gebieden ligt."

Over Winvision

ICT-dienstverlener Winvision richt zich op het adviseren, ontwikkelen, implementeren en beheren van oplossingen gebaseerd op het Microsoft-platform. Door de inzet van innovatieve ICT-oplossingen ontsluit Winvision de waarde van het Microsoft-platform voor zijn klanten. Als Microsoft Gold Certified Partner met tien competenties behoort Winvision wereldwijd tot de top. De 10 competenties onderbouwen de kracht die Winvision toekent aan het geïntegreerde Microsoft-platform als fundament voor bedrijfsbrede oplossingen in kennisintensieve organisaties. Winvision is sinds 2002 actief en inmiddels uitgegroeid tot een organisatie met meer dan 65 medewerkers. Winvision is gevestigd in Nieuwegein.