Gemeente Amsterdam


Bezoekadres
Stadhuis, Amstel 1
1011 PN Amsterdam

Postbus 202 Directie Communicatie 1000 AE Amsterdam
1000 AE Amsterdam
Telefoon 020 552 2117
Fax 020 624 5550
www.amsterdam.nl
Persbericht
Persbericht
Datum 9 mei 2007
Kenmerk 078

Woningbouwproductie eerste kwartaal 2007 teleurstellend

In Amsterdam zijn in het eerste kwartaal van 2007 slechts 800 woningen in aanbouw genomen. Dat is minder dan het streefcijfer van 1250 per kwartaal. Hoewel de verwachting is dat het mogelijk moet zijn om in 2007 toch nog uit te komen op 5000 woningen, is er volgens wethouder Van Poelgeest van Grondzaken genoeg reden voor extra alertheid. Deze alertheid is geboden omdat het inzakken van de productie in het eerste kwartaal gepaard gaat met een stijging van de bouwkosten. Dit zou voor aanhoudende vertragingen kunnen zorgen.

Vanaf nu zal elk kwartaal een update gemaakt worden met de laatste productiecijfers. Daar waar stadsdelen, grote projecten of corporaties achterblijven bij de door hen zelf geformuleerde doelstellingen, zullen gesprekken plaatsvinden over oorzaken, verantwoordelijkheden en mogelijke oplossingen. Wethouder Van Poelgeest: `Het gaat om een gemeenschappelijke opgave van centrale stad en stadsdelen, maar ook van corporaties en andere belangrijke ontwikkelaars. In tegenstelling tot de vorige dip in de woningbouwproductie zal de gemeente dit keer niet met geld over de brug komen. Dat geld is er eenvoudigweg niet.'

Uit onderzoek van het Ontwikkelingsbedrijf Gemeente Amsterdam blijkt dat bijna de helft van het aantal woningbouwprojecten, waarvan op 1 januari 2007 bekend was dat dit jaar gestart zou worden met de bouw, vertraagd is. Hiervoor zijn verschillende oorzaken. De meest voorkomende oorzaken zijn de tegenvallende aanbestedingen (onder meer door stijgende bouwkosten) en vertraging van het herhuisvesten van bewoners van te slopen woningen in stedelijke vernieuwingsgebieden.

De gemeente zet een aantal acties in gang om de bouwers, stadsdelen en projectbureaus waar mogelijk te ondersteunen. Er wordt onderzocht of de stijging van de bouwkosten een structureel karakter heeft. Wethouder Tjeerd Herrema van Stedelijke vernieuwing zal de creatieve oplossingen die door sommige corporaties zijn bedacht om hun bewoners te herhuisvesten ook bij andere partijen onder de aandacht brengen.

Pb-078