Gemeente Winterswijk


Vonnis kort geding grondruil terrein toekomstig gemeentekantoor Winterswijk

9 mei 2007

Winterswijk - De rechtbank in Zutphen heeft Victoria en de gemeente Winterswijk in het gelijk gesteld in een kort geding over een grondruil. Mennink-Veldboom spande het kort geding aan om een in 1999 beklonken grondruil te vernietigen. Mennink-Veldboom eiste onder meer dat een stukje grond dat Victoria bij deze grondruil kreeg, niet bebouwd mag worden. Voor de bouw van het gemeentekantoor is dit stukje grond nodig.

In 1999 sloten Mennink-Veldboom en Victoria een overeenkomst tot grondruil. Victoria kreeg daarbij een stukje grond van Mennink-Veldboom. Mennink-Veldboom kreeg op zijn beurt een stukje grond van Victoria. Mennink-Veldboom kon hiermee een nieuw kantoorgebouw realiseren en ontving daarvoor van Victoria ook een financiële bijdrage.

Noodweg
In de overeenkomst werd ook bepaald dat er een noodweg zou worden aangelegd. Hiermee zouden het nieuwe kantoorgebouw van Mennink-Veldboom en de taxistalling achter het terrein bereikbaar zijn totdat er een definitieve weg zou komen. Deze weg zou de Stationsstraat en het parkeerterrein Sleeswijk ontsluiten.

De provincie Gelderland raadde de gemeente af om het bestemmingsplan, waarvan de nieuwe weg onderdeel uitmaakte, in procedure te brengen. De provincie vond dat de geplande nieuwe weg geen nut had voor de ontsluiting van het centrum of het stationsgebied. Op basis van deze kritiek besloot de gemeente Winterswijk het plan terug te trekken en, samen met Victoria, een nieuw plan te maken. In dit plan kwam in plaats van woningbouw het gemeentekantoor met koopappartementen en een onderliggende garage. Ook is in dit plan de oorspronkelijke ontsluitingsweg vervallen en wordt het nieuwe kantoor van Mennink-Veldboom langs de achterzijde van het gemeentekantoor ontsloten.

Vonnis
Mennink-Veldboom vroeg de rechter om de grondruil uit 1999 terug te draaien en Victoria en de gemeente Winterswijk te verbieden het bewuste stukje grond te bebouwen. Daarnaast eiste Mennink-Veldboom het onbelemmerd gebruik van de noodweg tot de oorspronkelijke ontsluitingsweg gerealiseerd zou zijn. Mennink-Veldboom vindt dat door het vervallen van de oorspronkelijk geplande weg het nieuwe kantoorgebouw niet de gewenste zichtlocatie heeft gekregen.

De rechter heeft besloten de vorderingen van Mennink-Veldboom af te wijzen. Zij gaf aan dat Mennink-Veldboom niet aannemelijk had gemaakt dat de geplande ontsluitingsweg dé reden was om mee te werken aan de grondruil. Bovendien had Mennink-Veldboom moeten begrijpen dat voor de aanleg van de ontsluitingsweg een vergunning verkregen moest worden, zodat er in 1999 nog geen zekerheid was dat de ontsluitingsweg er ook daadwerkelijk zou komen. Mennink-Veldboom heeft de mogelijkheid binnen vier weken in beroep te gaan.

De bouw
De voorbereidende bouwwerkzaamheden van het gemeentekantoor van Winterswijk zijn gestart. De officiële start van de bouw wordt op dinsdag 22 mei gevierd. De geplande bouwtijd is 18 maanden. Dat betekent dat in het najaar van 2008 het gemeentekantoor opgeleverd moet worden. Begin 2009 neemt de gemeente het kantoor in gebruik.