Dialezing over vlinders en libellen bij Vogelwacht

Op woensdag 9 mei aanstaande houdt de heer Kars Veling van de Vlinderstichting een dialezing over libellen en vlinders in het Streeknatuurcentrum Alblasserwaard (SNCA) van de Natuur- en Vogelwacht 'De Alblasserwaard' NVWA. om 19.30 uur een dialezing verzorgen over vlinders en libellen in de Alblasserwaard.

Het gaat niet echt goed met de dagvlinders in Nederland. Ze staan onder druk. Van de 70 soorten die ons land rijk was zijn er 18 uitgestorven terwijl 30 van de overgebleven soorten op de Rode Lijst staan en ernstig in hun bestaan worden bedreigd. Ook in de Alblasserwaard zijn soorten achteruit gegaan en verdwenen. Toch is er hier nog genoeg te genieten.

De Vlinderstichting zet zich in voor behoud en herstel van de vlinders en libellen in ons land. Niet alleen voor die dieren zelf, maar omdat vlinders en libellen verwende en kritische dieren zijn betekent een verbetering van het aantal ook gunstig is voor veel andere planten en dieren.

Voor libellen lijkt de situatie iets gunstiger dan voor de vlinders, maar ook voor deze soorten zijn er mogelijkheden voor verbetering; ook in de Alblasserwaard.

Tijdens de lezing wordt onder andere ingegaan op de eisen die vlinders en libellen aan hun leefomgeving stellen en wat ze nodig hebben en wat ze eten. Ook aandacht hoe de mens een bijdrage kan leveren om vlinders te trekken en wat de NVWA en de gemeente kan doen. Ook is er volop gelegenheid tot het stellen van vragen. De lezing in het SNCA aan de Matenaweg 1 start om 19.30- uur maar de zaal is al open rond 19.00 uur. De toegang is voor volwassenen bedraagt ¤ 2,00 en ¤ 1,00 voor kinderen tot 12 jaar. Het SNCA is aan de Matenweg 1 te Wijngaarden op de grens met Papendrecht aan de rand van het Alblasserbos.

©Natuur en Vogelwacht de "Alblasserwaard". Webadres: http://www.nvwa.nl