Gemeente Voorschoten

Installatietoespraak burgemeester Staatsen
Uitgebracht op: woensdag 9 mei 2007

Uitgesproken tijdens de buitengewone raadsvergadering in het Ambachts- en Baljuwhuis op 8 mei 2007.

Leden van de Raad en van het College van B en W, DT en MT, teamchef Politie Voorschoten en Brandweercommandant, Secretariaat, pers, dames en heren

Geïnstalleerd worden is beginnen. Ik ben in mijn leven vaak begonnen. In gemeentelijke contekst als raadslid in Gouda, gemeentesecretaris in Rheden, burgemeester van den Helder, wnd. burgemeester van Teylingen, wnd. burgemeester van Voorschoten en nu als burgemeester van Voorschoten. 5 installaties in 4 gemeenten: Voorschoten is dus een soort dubbelslag.
Het is curieus om na 8 maanden te worden geïnstalleerd. Ik ben daarom blij met de gekozen formule: nu een meer intern gerichte bijeenkomst en aan de randen van de zomervakantie een extern gericht symposium over een belangrijk thema in onze gemeente.

Ik vind, dat je moet proberen je te onderscheiden, boven het maaiveld uit te komen. Als het gaat om de gevolgde benoemingsprocedure kun je bepaald wel zeggen, dat dat gelukt is, ook al was het in dit geval niet de intentie! Steeds gezegd niet mee te solliciteren, na sluiting termijn vanuit Raad en College gevraagd toch beschikbaar te willen zijn, dat gedaan met uiteindelijk het bekende resultaat. Ik heb me bezwaard gevoeld naar andere sollicitanten, maar in drie overheden-overleg (gemeente-provincie-BZK) is gekomen tot een aanvaardbare en correcte afwikkeling van de procedure. Ik wil graag al degenen danken, die aan deze benoeming een bijdrage hebben geleverd. Ik denk met name aan de Vertrouwenscommissie o.l.v. mevrouw Tjalma met steun van onze Raadsgriffier, de Commissaris van de Koningin en Hare Majesteit. Het onderdeel benoeming afrondend zou ik willen zeggen- en dat zal U niet verbazen-, dat ik me eigenlijk een gekozen burgemeester voel.

Zon niet-geplande dubbel-installatie, in september als waarnemer en nu vast, maakt de maidenspeech lastig.
De voornemens, die ik september vorig jaar als vaste burgemeester zou hebben geformuleerd, zouden nu rijp zijn voor een soort 100 dagen-evaluatie. Wat zouden de september-items geweest zijn? In ieder geval de Rijnlandroute, de bestuurskrachtmeting en de doorontwikkeling van de organisatie. En investeren in elkaar, in de gemeenschap van Voorschoten en in goede verhoudingen en synergie tussen Raad, College en ambtelijk apparaat. En werken aan en met ambitie en voor kwaliteit.

Wat is het beeld na de 100, inmiddels de 240 dagen? Wat is het beeld na een periode van intensieve samenwerking?

De bestuurskrachtmeting is afgerond. Met als conclusie, dat we het goed doen, maar dat het nog beter moet. Met als conclusie, dat er geen titel voor herindeling is en dat we onze energie de komende jaren op de inhoud en niet op bestuurlijke structuurdiscussies gaan zetten. Het moet beter. Dat oordeel is inmiddels heel voortvarend uitgewerkt in de door de Raad vastgestelde Operatie Wervelwind.

De discussie over de Rijnlandroute werd de afgelopen maanden heel concreet door de Intentieverklaring Provincie-Rijk en door de Regionale Investeringsstrategie.
Daarmee werd overigens ook heel duidelijk, dat steeds meer belangrijke beslissingen voor onze gemeente eigenlijk op regionaal niveau worden genomen. Dat is in deze tijd van schaalvergroting onvermijdelijk. Daar hoeven we niet bang voor te zijn, als we maar onze positie in de regio heel goed invullen en de nog echt lokale onderwerpen zo goed mogelijk oppakken.
Na dit uitstapje terug naar de Rijnlandroute. Het Algemeen Bestuur van Holland-Rijnland heeft zich geplaatst achter de wezenlijke uitgangspunten van Voorschoten: nut en noodzaak aantonen, Korte Vliettracé als volwaardig alternatief en bij een Rijksweg 11-tracé ondergronds als uitgangspunt en geen barrièrewerking binnen onze gemeente.

We mogen trots zijn op deze resultaten. Maar we moeten wel bedenken, dat we wel veldslagen maar nog niet de oorlog hebben gewonnen. Dat geldt niet alleen voor de Rijnlandroute maar ook voor Operatie Wervelwind. We moeten scherp blijven, pal boven op de processen zitten, actief zijn in de relevante netwerken, evalueren en vervolgens onze doelen nader bepalen. Ook in het openbaar bestuur worden tegenwoordig geen cadeautjes meer gegeven. We zullen er met elkaar keihard aan moeten werken.

Hoewel, Voorschoten heeft de provincie Zuid-Holland een cadeautje gegeven door Kasteel Duivenvoorde als onderhandelingslocatie aan te bieden. Een geslaagde actie, die leidt tot de gewenste profilering van Voorschoten als een actieve, creatieve en innovatieve gemeente. Deze actie moeten we uitbouwen tot een systematische aanpak, een aanpak van relaties aangaan, houden en onderhouden!

Bij de doorontwikkeling van de organisatie staat, in combinatie met de adviezen van de bestuurskrachtmeting, inmiddels voorop dat we sterker moeten worden in strategie, sturing en samenhang. We gaan de organisatie daarop toesnijden. Qua structuur, maar zeker ook qua cultuur: meer gevoel voor kwaliteit, dienstverlening, afspraak is afspraak en elkaar daarop echt aanspreken. Het gonst van heidagen, rondjes langs de fracties onder meer ter voorbereiding van een werkplan voor de Raad, bilaterale gesprekken met Collegeleden. Er is veel ambtelijke en bestuurlijke drukte bij dit onderwerp. We zullen met elkaar een evenwicht moeten vinden tussen tempo en beklijven. Dat ook gedachtig de woorden: gras groeit niet door er aan te trekken.

Veel gebeurd dus, veel gebeurd. Blijft er nog wat over. Uiteraard! En gelukkig wel! Veel lopende activiteiten worden doorgetrokken; ongetwijfeld zullen nieuwe uitdagingen en kansen zich aandienen. En daarnaast blijft altijd gelden: Wie ophoudt met verbeteren, houdt snel op goed te zijn. Veel gebeurd, veel te doen ook.

Kijkend naar de toekomst kun je onderscheiden naar inhoud en proces.

Inhoud. Het College heeft van Uw Raad kaders en een opdracht gekregen voor de komende vier jaren. Dat is uitgangspunt! Mede in aansluiting daarop wil ik een aantal onderwerpen noemen, die de komende jaren gaan dan wel blijven spelen en waaraan ik graag ook mijn bijdrage wil leveren:

- realisering op tempo van de grootschalige woningbouwprojecten als van der Hoevenpark en Krimwijk II;

- afronden dossier Rijnlandroute in lijn van visie Voorschoten;
- Huis van Voorschoten;

- verdere versterking positie centrum;

- handhaven en versterken groene oase functie door o.a. Duivenvoorde-corridor en door in oude glorie herstellen van de gordel van smaragd ter Wadding, Berbice, Berensteyn, Duivenvoorde;
- daardoor uitbreiden en versterken van de recreatief-toeristische functie;

- handhaven authentieke sfeer en dorpse karakter van Voorschoten;
- koesteren en zo mogelijk versterken wat zo typerend is voor onze gemeenschap: de inzet van vrijwilligers en het florerende verenigingsleven;

- sterke positie in de regio en grip op het regionale gebeuren, waarin Voorschoten participeert.
Veiligheid is vanzelfsprekend een belangrijk aandachtsgebied voor een burgemeester. De voorbije jaarwisseling met de afwikkeling daarvan illustreert dat. Ook een feest twee weekenden geleden maakt dat duidelijk. Ik hoop niet, dat U denkt, dat ik incidenten naar me toe haal. Laat het dus voorlopig maar rustig blijven.

Proces. We hebben een zeer competente bevolking met heel veel kennis over zaken, waar de gemeente mee bezig is. We kunnen daar nog veel meer gebruik van maken. Ik wil de komende periode veel aandacht besteden aan de vraag, hoe we onze bevolking beter kunnen aftappen maar ook omgekeerd hoe we, los van onze dienstverleningstaken, de burger een helderder positie in de gemeentelijke besluitvorming kunnen geven. Burgerparticipatie in ons vakjargon! De gemeente moet voor haar inwoners bereikbaar en beschikbaar zijn. Ik hoop, dat het komende symposium over burgerparticipatie een impuls zal geven aan de ideeënvorming en uitvoering daarvan.

In mijn rollen naar Raad, College en ambtelijk apparaat wil ik inzetten op zaken, die met woorden te omschrijven zijn die eindigen op eren: stimuleren, enthousiasmeren, innoveren, motiveren, investeren en waar soms nodig relativeren. Ik wil die rollen, waartussen soms enige spanning denkbaar is, benutten om als verbinder te functioneren.

Bij een gemeente, die ook regionaal en provinciaal een actieve rol wil spelen, past een outgoing burgemeester, die samen met andere gemeentelijke regionalisten sfeer, vertrouwen en positie schept in het belang van onze gemeente.

Dames en heren, ik kijk uit naar een vruchtbare en sprankelende bestuursperiode. Dat kan alleen maar in nauwe, open en constructieve samenwerking met U allen. Dat u daar vertrouwen in heeft, heeft u al laten blijken. Dat vertrouwen heb ik ook en ik kijk uit naar die verdere samenwerking, in het belang van dit mooie dorp!


- einde bericht -