Gemeente Elburg

gasfabrieksterrein aan de Westerwalstraat 1 te Elburg

Bodemverontreiniging voormalig gasfabrieksterrein aan de Westerwalstraat 1 te Elburg

Op 6 april 2007 heeft het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Elburg een melding ingediend bij de provincie Gelderland op grond van de Wet bodembescherming.

In de melding staat aangegeven dat de grond op de locatie van het voormalige gasfabrieksterrein is verontreinigd met cyanide, PAK, zware metalen en aromaten. Verder is een saneringsplan ingediend, waarin staat hoe deze verontreiniging wordt aangepakt.

Het voornemen is om het terrein functiegericht te saneren, dat wil zeggen dat de bovengrond en een deel van de ondergrond wordt ontgraven en verwijderd. De bovenlaag van het terrein zal worden aangevuld met schone grond.

De provincie Gelderland heeft voorlopig ingestemd dat het om een spoedeisend geval van ernstige bodemverontreiniging gaat (zie ontwerpbeschikking vaststelling ernst en spoedeisendheid). Daarnaast is de provincie voornemens in te stemmen met het saneringsplan (zie ontwerpbeschikking instemming saneringsplan).

Belanghebbenden krijgen van 30 april 2007 tot en met 11 juni 2007 de gelegenheid om hun mening te geven. Zie hiervoor de publicatie van de provincie Gelderland.

Informatie-avond sanering voormalig gasfabrieksterrein

Op 24 april 2007 is door de gemeente Elburg een informatie-avond georganiseerd over de aanstaande sanering van het voormalige gasfabrieksterrein. Op deze avond heeft adviesbureau Tauw uit Deventer een presentatie gehouden over de aanstaande sanering. De provincie Gelderland heeft tijdens deze avond de juridische procedure betreffende de sanering toegelicht.

* Melding

* Ontwerp vaststelling ernst en spoedeisendheid
* Ontwerpbesluit instemming saneringsplan
* Presentatie provincie

* Presentatie Tauw

* Publicatie provincie huis aan huis week 17
* Saneringsplan gasfabriek Elburg