PvdA Europees parlement


Procedures landbouwsubsidies moeten simpeler

9 mei 2007

De procedures voor het verkrijgen van landbouwsubsidies moeten worden versimpeld om effectievere controle mogelijk te maken. Als blijkt dat lidstaten dan nog onvoldoende toezicht houden, moeten ze de opgelegde boete gewoon betalen, en niet zoals nu gebeurt maar voor de helft.

Dit vindt de landbouwcommissie in het Europees Parlement, zo blijkt uit de stemming vanmorgen. De twee punten zijn ingebracht op initiatief van PvdA-europarlementariër Thijs Berman.

Berman strijdt tegen moeilijke en onbegrijpelijke procedures bij de betalingen van subsidies aan Europese boeren. "Volledige transparantie is nodig. We willen weten waar en hoe geld uit Brussel wordt besteed." Zijn streven sluit aan bij de nationale verklaring van minister Wouter Bos (financiën) van gisteren over de besteding van landbouwsubsidies in 2006.

Als boeren subsidies niet goed besteden of dat onvoldoende kunnen aantonen, moeten lidstaten dat geld terug betalen. Nu is het zo dat die zogenoemde strafkorting na vier jaar met de helft wordt teruggebracht. Achterliggend idee is dat de procedures die zijn opgesteld door de Europese Commissie niet duidelijk genoeg zijn en daardoor moeilijk te volgen.

"Dat moet anders," vindt Berman. "Mijn amendementen zijn vanmorgen bijna unaniem aangenomen. Dit is een bijzonder duidelijk signaal aan eurocommissaris Fischer Boel (landbouw) dat die boetes gewoon moeten worden betaald. Maar eerst moeten de procedures eenvoudiger. Niet alleen zodat lidstaten controle beter kunnen uitvoeren, maar ook om het boeren makkelijker te maken."