Gemeente Delfzijl

Persbijeenkomst 9 mei: persberichten

9-2-2007

Aankoop Eemsmondgebouw markeert start ontwikkeling Maritiem Kwartier

Het college van burgemeester en wethouders van Delfzijl stelt de gemeenteraad voor om een krediet van 1.100.000 beschikbaar te stellen voor aankoop van het Eemsmondgebouw en 4.900.000 beschikbaar te stellen voor renovatie van het Eemsmondgebouw aan de Duurswoldlaan.

B en W willen het martieme karakter van Delfzijl beter tot uiting laten komen en zo is het idee ontstaan voor de ontwikkeling van een Maritiem Kwartier. De aankoop en renovatie van het Eemsmondgebouw markeert de start van de ontwikkeling van het maritiem kwartier in Delfzijl. Het college wil het Eemsmondgebouw aanpassen tot een kantoorgebouw met uitstraling aan de haven. Architectenbureau Team 4 heeft een ontwerp gemaakt van hoe het Eemsmondgebouw er na de renovatie uit zou kunnen gaan zien.

Het nieuwe Maritiem Kwartier onderstreept het nautische karakter van de havenstad en vormt een versterking voor het centrum. Tegenover het Eemsmondgebouw komt de nieuwe zeevaartschool Abel Tasman. Voor de verdere ontwikkeling van het Maritiem Kwartier wordt een stedenbouwkundige visie uitgewerkt. Hierbij wordt rekening gehouden met de invulling van de openbare ruimte, nieuwe woningen, gelegenheid voor ondernemen, veiligheid en milieu. De afgeronde visie Maritiem Kwartier wordt na de zomer aan de raad ter vaststelling aangeboden.

Impressie Eemsmondgebouw

Locatie 1: Zeevaartschool

Locatie 2: Eemsmondgebouw

Ontwikkelingsvisie Centrum Delfzijl ter vaststelling naar de raad

De Ontwikkelingsvisie Centrum Delfzijl wordt ter vaststelling aan de gemeenteraad voorgelegd. Het college en de OMD hebben de gezamenlijk opgestelde ontwikkelingsvisie voor het centrum Het Hart bij de Haven voorgelegd aan de inwoners van Delfzijl tijdens twee informatieavonden in januari en februari. Deze werden druk bezocht en werden gekenmerkt door een levendige discussie over de toekomst van het centrum van Delfzijl. Bovendien hebben veel inwoners en instanties schriftelijk gereageerd op de uitnodiging om ideeën aan te reiken over de ontwikkelingsvisie. Er is brede steun en een grote mate van consensus over de gewenste ontwikkeling van het centrum.

De ingekomen suggesties en opmerkingen worden bij de diverse deeluitwerkingen betrokken en op hun haalbaarheid onderzocht. Een punt van aandacht is de verlegging van de buitenring voor het gemeentehuis en de locatie van de parkeerplaatsen. Verder zal de gemeente onder andere naar aanleiding van suggesties van inwoners op korte termijn (nog deze zomer) met een plan komen voor inrichtingsmaatregelen (dukdalven, bloembakken etc.) om de verblijfskwaliteit van het centrum te verbeteren. Het een en ander is vooruitlopend op het masterplan voor de openbare ruimte.

Criteria reclame-uitingen rondom sportterreinen versoepeld

Het college heeft naar aanleiding van de raadsbijeenkomst van 15 maart 2007 enkele criteria voor reclameborden langs sportvelden gewijzigd om de sportclubs tegemoet te komen. De reclame-uitingen mogen niet naar buiten toe zijn gericht, behalve in beperkte mate en beperkte hoogte van 3 meter bij de ingang van een sportterrein. Eventuele reclamemasten mogen niet hoger zijn dat 6 meter en mogen niet zichtbaar zijn buiten het sportterrein.

Speeltuin Priegeltoen Spijk wordt gerenoveerd

B en W stellen 31.183 euro beschikbaar voor het renoveren van speeltuin de Priegeltoen in Spijk. De speeltuinvereniging wil met de renovatie van de speeltuin de leefomgeving van de bewoners van Spijk verbeteren. Het speeltuin moet een centrale plek worden voor ontmoeting en sport en spel voor jong en oud.

Het college wil het geld beschikbaar stellen onder voorwaarde dat inzichtelijk wordt gemaakt hoe de speeltuinvereniging samenwerkt met dorpsbelangen, sportverenigingen, het (speciaal) onderwijs, instellingen voor (gehandicapten)zorg en andere (vrijwillige) organisaties. Ook wil het college inzage in hoe middelen worden verworven via fondsen.

De kosten van de renovatie worden gedekt uit het bedrag dat de raad op 31 maart 2005 beschikbaar heeft gesteld voor het uitvoeren van het speelruimteplan ( 20.000,-) en anderzijds uit eigen middelen. Eigen middelen zijn reguliere werkzaamheden en gemeentelijke onderhoudsbudgetten ( 11.183,-).