Digitale Gemeente Houten

Extra geld voor herstel fort werk aan de korte uitweg

woensdag 9 mei 2007 - Bron: Werk aan de Korte Utweg

Er komt extra geld beschikbaar voor het herstel van het fort Werk aan de Korte Uitweg. Monumentenzorg zorgt voor de financiering om het fort uiterlijk in het jaar 2010 gereed te hebben. Alle gebouwen en de omwalling zijn inmiddels Rijksmonument. Het kampeerterrein is open vanaf 15 mei. De jaarlijkse telling van vleermuizen zorgde voor een record van 35 exemplaren.

Tevens is een werkploeg op het fort bezig met herstel en verfwerk. Het gaat hierbij om fortprojecten via het Europees Sociaal Fonds, waarbij een groep jongeren werkervaring krijgt. Het kampeerterrein is open vanaf dinsdag 15 mei, waardoor ook kamperen mogelijk is met Hemelvaart en Pinksteren. Afgelopen vrijdagavond is de jaarlijkse buurtdag geweest, met een uitnodiging aan alle buurtbewoners.

Monumentenzorg spreekt via het extra geld ook waardering uit voor het fortherstel tot nu toe. Inmiddels zijn alle gebouwen vrijwel geheel van buiten hersteld en is de renovatie van de toegangsbrug gereed. Het extra geld is vooral voor de binnenwerk, zoals het hout- en smeedwerk binnen het fort. Vrijwilligers zorgen voor het fortbeheer, zoals de openingstijden en het kampeerbeheer. Monumentenzorg en fondsen zorgen voor de financiering, zoals een jaarlijkse onderhoudspot voor monumenten. De stichting Werk aan de Korte Uitweg heeft via erfpacht het beheer overgenomen van Staatsbosbeheer.

Waterlinie op Wielen
Dit fort, gelegen in het buitengebied van Tull en 't Waal en Schalkwijk, kan twee weken lang extra informatie geven. Dat gaat via het project "Waterlinie op Wielen", een mobiele informatie-keet. Hierdoor is het mogelijk om veel informatie over forten en de Waterlinie te zien, speciaal voor scholen en schoolklassen. De inter-actieve keet zal op het fort staan, in de periode 22 mei tot 4 juni. Schoolbezoek is gratis en aan te vragen via wkuwku@zonnet.nl. De inter-actieve keet is financieel mogelijk gemaakt door het Nationale Project Nieuwe Hollandse Waterlinie. Dit project heeft het fort inmiddels ook van gasverwarming voorzien. Hierdoor is ander groepsbezoek mogelijk, zoals een rondleiding of een (familie-)reünie of een andere bijeenkomst.

Kamperen
Het kampeerterrein is open van 15 mei tot 1 oktober. Het gaat om een klein groen terrein achter het fort, onderdeel van de landelijke Stichting Natuurkampeerterreinen (SNK). Afspraak is rust en stilte op dit natuurkampeerterrein, toegang is alleen mogelijk als SNK-lid (het Groene Boekje is voor 9 Euro te koop in het fort), met ondertekening van alle regels. (kampvuur alleen in overleg met de beheerder). Het kampeerterrein achter het fort is alleen voor tenten en fietsers, autogebruik is niet toegestaan (ook niet voor laden en lossen). Ook ander bezoek aan het fort wordt gevraagd om zoveel mogelijk per fiets te komen.

Het Werk aan de Korte Uitweg is ieder weekeinde open voor publiek, op zaterdag en zondag van 11 tot 17 uur. Kamperen is de gehele week mogelijk, er is een aparte sanitaire keet met warme douche en wc's. Groepsbezoek aan het fort is ook op andere tijden mogelijk (wkuwku@zonnet.nl), een vrijwilligers zal dan het fort open hebben en een groepsrondleiding geven. Meer informatie over het fort is te vinden op www.werkaandekorteuitweg.nl of via 030 - 601 2330

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2007 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).