Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 9 mei 2007

College stelt Masterplan Schelphoek vast

Het College heeft ingestemd met het Masterplan voor de Schelphoek. Onderdelen van dit plan zijn ook de aanleg van een parkeergarage en een passantenhaven. Om de haven te realiseren moeten vier woonboten worden aangekocht en twee woonboten verplaatst. Ook over deze zaken heeft het college zich gebogen.

Afgelopen maanden is gewerkt aan de totstandkoming van een gewijzigd masterplan. Een wijziging van het plan dat in 2005 werd vastgesteld was nodig omdat de behoefte aan de eerder geschetste appartementen te klein bleek en de omwonenden niet te spreken waren over de architectuur. Vorige week hebben geïnteresseerden tijdens een informatieavond op 26 april en via kranten kennis kunnen nemen van het nieuwe plan en de schetsontwerpen voor de bouwblokken. Het college heeft hiermee ingestemd en ook met de bijbehorende ontwerp-welstandscriteria.

Parkeergarage
Het voorstel van een openbare parkeergarage in de Schelphoek met een capaciteit van circa 500 plaatsen voor bewoners van de binnenstad en voor bezoekers aan de binnenstad, moest door de wijziging in het Masterplan ook opnieuw bekeken worden. Hiervoor was 5,5 miljoen euro geraamd. Om te komen tot nieuwe ontwerpen is ook nog eens goed gekeken naar het benodigde aantal parkeerplaatsen. Er is een aantal varianten qua grootte en vorm mogelijk en er is een eerste inschatting van de financiële consequenties van deze varianten gemaakt. Het college is hierover geïnformeerd en heeft besloten enkele varianten verder uit te laten werken. Volgende week neemt het college hierover een besluit en legt het vervolgens voor aan de raad.

Passantenhaven
In het Masterplan van 2005 was uitgegaan van de aanleg van een passantenhaven in de Turfmarkt. In het nieuwe plan is een grotere passantenhaven gepland, door in de nieuw aan te leggen gracht ook ligplaatsen te maken. De grotere boten kunnen aan de Turfmarkt aanmeren en de kleinere boten langs de zuidelijke kade van de nieuwe gracht. De kosten van deze haven bedragen ongeveer 2,6 miljoen euro. De gemeente vraagt hiervoor bij de provincie 50% subsidie aan.

Aankoop woonboten
Om de passantenhaven te kunnen aanleggen moeten de zes woonboten aan de Turfmarkt weg. Vier woonboten worden aangekocht door gemeente en ontwikkelaars en twee woonboten worden verplaatst.

Vervolg
Volgende week buigt het college zich over de uitwerkingen voor de parkeergarage. Vervolgens wordt het Masterplan en alle bijbehorende aspecten (waaronder het advies van de klankbordgroep en de welstandcriteria) besproken in de raadscommissie SOB op 22 en/of 24 mei 2007. Vervolgens wordt het Masterplan op 7 juni ter vaststelling voorgelegd aan de gemeenteraad en komen de ontwerp-welstandcriteria vrij voor inspraak.

Het is niet mogelijk in te spreken op het Masterplan. Wel is het mogelijk in te spreken op de welstandcriteria (naar verwachting vanaf medio juni tot eind juli) en op het bestemmingsplan, dat (deels) herzien zal worden. Naar verwachting valt de inspraakperiode over de herziening in oktober/november van dit jaar.

Meer informatie:
Mariska van der Leij, Communicatie adviseur, tel. 072- 548 8992
-----------------------


---- --