Nieuw-Vlaamse Alliantie


België weer plat op de buik voor China (09/05/07)

Opnieuw gaat de Belgische overheid plat op de buik voor druk van China. De Dalai lama, geestelijke leider van Tibet en Nobelprijswinnaar voor de Vrede, zou vrijdag naar Brussel komen om deel te nemen aan de vijfde internationale conferentie voor steun aan Tibet. China liet echter weten dat de komst van de Dalai lama naar België geen gunstig klimaat zou scheppen voor de prinselijke missie naar China komende maand. En in plaats van de Chinese overheid vriendelijk maar kordaat te wijzen op het belang dat België hecht aan het respect voor mensenrechten en de vrijheid van godsdienstbeleving, stuurt België een brief naar de Dalai lama om de Chinese bezwaren over te brengen. Deze laffe houding van de Belgische overheid weegt nog zwaarder omdat exact hetzelfde zich twee jaar geleden ook al heeft voorgedaan. Ook toen zou de Dalai lama naar België komen, maar verzocht Buitenlandse Zaken van dit bezoek af te zien omdat het nadelig zou kunnen zijn voor het staatsbezoek dat de Koning aan China zou afleggen.

Helemaal hypocriet is de houding van de premier in dit dossier. Hij zwicht zonder enig tegenspartelen voor de druk van China, maar aarzelt niet om een paginagrote foto van de Dalai lama in zijn propagandaboekje 8JV te plaatsen!

Als de Belgische regering ook maar een beetje respect voor de Dalai lama had, zou ze hem uitdrukkelijk vragen om vrijdag wel naar Brussel te komen. En de missie van de prins? Ook dat is geen probleem. De N-VA pleit reeds lang voor het opdoeken van zijn reisagentschap.

Auteur:
Vlaams parlementslid
Jan Peumans

Meer informatie:
Contactpersoon: Piet De Bruyn, woordvoerder
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: piet.debruyn@n-va.be
Url: www.n-va.be