Gemeente Breda

Breda: forse daling werkloosheid, minder mensen in bijstand

Forse daling van de werkloosheid, minder mensen in de bijstand, tevreden klanten en een goed werkende Sociale Dienst in vergelijking met andere steden.

Sociale Zaken van de gemeente Breda kijkt terug op een gunstig 2006 met positieve ontwikkelingen op het terrein van werk en inkomen. De gemeente verwacht dat de verbeteringen zullen doorzetten, maar houdt vast aan haar aandacht voor speciale groepen.

Breda telde eind 2006 minder dan 7.000 werklozen. Dat komt neer op een daling van maar liefst 21%, oftewel 1.800 personen ten opzichte van 2005. Het aantal werkloze jongeren tot 23 jaar daalde met 33%. Ook was er in 2006 een sterke vermindering van het aantal werkloze vrouwen, dat terugliep met 825 personen. Het gaat dan vooral om vrouwen onder de 40 jaar.

Landelijk gezien hoort Breda met een daling van 8% bij de top 5 gemeenten van grootste dalers van het totale WWB bestand (alle personen tot 65 jaar), dus alle mensen die een beroep doen op een bijstandsuitkering. Het aantal bijstandgerechtigden is in 2006 met 8% gedaald tot 3.757 personen. Vooral het aantal jongeren met een bijstandsuitkering daalde (21%) en het aantal allochtone bijstandsgerechtigden nam sterk af (13%). De afname was het minst onder ouderen en langdurig werklozen.

Breed beeld

Het college heeft vijf documenten vastgesteld die een breed beeld geven van de ontwikkelingen op het terrein van werk en bijstand. Dat zijn het Beleidsverslag WWB 2006 over de uitvoering van de Wet Werk en Bijstand, de Arbeidsmarktrapportage over het 4e kwartaal van 2006, het Armoedeprofiel 2006, de Benchmark WWB 2006, waarin de vergelijking met 12 steden wordt gemaakt over de uitvoering van de WWB en het Tevredenheidonderzoek WWB, waarin de klanttevredenheid en een vergelijking met 26 andere sociale diensten gemeten zijn.

Armoedebeleid

De gemeente gaf ruim 7.800 huishoudens (10,8% van alle huishoudens in Breda) een financieel steuntje in de rug en besteedde in totaal 8,3 miljoen aan diverse minimaregelingen. Te denken valt aan bijzondere bijstand, schuldhulpverlening en aan de BredaPas. Het college constateerde in 2006 een lichte afname van de armoede. Dat blijkt uit het aantal huishoudens met een inkomen op of net boven het sociaal minimum. In 2006 waren dat er 300 minder dan in 2005.

In de armoedegroep zijn eenoudergezinnen, niet-Westerse allochtonen, alleenstaanden en zelfstandig wonende jongeren oververtegenwoordigd.

Tevredenheid

Uit een vergelijking tussen gemeenten met een vergelijkbaar aantal inwoners blijkt dat de klanten met een WWB-uitkering de Sociale Dienst van Breda waarderen met het rapportcijfer 7.1. Alleen de klanten van de sociale diensten in s Hertogenbosch en Eindhoven geven hun sociale dienst een hoger rapportcijfer.

Breda, 9 mei 2007