Gemeente Barneveld


Galmborden van de toren van de Oude Kerk vervangen

Afbeelding bij bericht

De gemeente Barneveld heeft eind vorig jaar, in samenwerking met de gemeentelijke brandweer, en met behulp van een hoogwerker, de 48 galmborden van de uit de 13e-14e eeuw daterende kerktoren van de Nederlands Hervormde kerk in Barneveld, geïnspecteerd. De kerktoren geniet alom bekendheid door de sprong van Jan van Schaffelaar op 16 juni 1482, die daarmee het leven van zijn kameraden redde.

De medewerkers van het team Gebouwen van de afdeling Vastgoed & Infrastructuur constateerden tijdens deze inspectie, dat de galmborden in een slechte staat verkeerden. De galmborden waren aangetast door houtrot. Deze aantasting werd onder meer veroorzaakt door de uitwerpselen van duiven die voortdurend in galmgaten nestelden.

Door het team Gebouwen en de gemeentelijke brandweer zijn de meest ernstige verrotte delen direct verwijderd. Hierdoor ontstond op dat moment weer een veilige situatie.

In februari 2007 heeft opnieuw een inspectie plaatsgevonden. Naar aanleiding van déze inspectie is besloten om alle 48 galmborden te vervangen, en wordt een degelijke duivenwering aangebracht.

Vandaag, dinsdag 8 mei 2007, zijn de werkzaamheden door het team Gebouwen in samenwerking met Bouwbedrijf Thomassen uit Lunteren gestart.

De werkzaamheden nemen ongeveer drie à vier weken in beslag. Tijdens de werkzaamheden wordt in verband met de veiligheid een gedeelte van het plein rondom de voet van de toren afgezet.

De galmborden zijn vervaardigd uit de houtsoort Western Red Ceder.

Barneveld, 9 mei 2007
Persbericht 07055
Mutatiedatum 09/05/2007