Socialistische Partij

Kabinet probeert Eurogrondwet alsnog binnen te loodsen


09-05-2007 * SP-Kamerlid Harry van Bommel vindt het onacceptabel dat het kabinet het grootste deel van de Europese grondwet intact wil laten, zoals het deze week schrijft in een brief aan de Tweede Kamer. Het kabinet wil een aantal symbolen, zoals de Europese vlag en het Europese volkslied, uit het verdrag halen en de naam van het verdrag veranderen, maar de essentie blijft overeind. "Het is een ordinaire wisseltruc," oordeelt Van Bommel. "Dit is een belediging voor iedereen die twee jaar terug mee heeft gedaan aan het referendum. De Eurogrondwet wordt in een nieuw jasje alsnog via de achterdeur binnen gesmokkeld."

Van Bommel tijdens de campagne tegen de Eurogrondwet van 2005

"Na het referendum zei elke partij dat ze hun lessen hadden geleerd, maar stiekem zijn ze dus op hetzelfde verkeerde pad voortgegaan," concludeert Van Bommel. Na de grotendeels cosmetische aanpassing hoeft de tekst volgens minister Verhagen van Buitenlandse Zaken niet opnieuw aan de burgers te worden voorgelegd in een referendum. "Als het kabinet erin slaagt vijf procent van de oude Grondwet te veranderen, is dat al een hele prestatie. Die resterende 95 procent blijft gewoon bestaan," aldus CDA-woordvoerder Ormel. Ook VVD-Kamerlid Van Baalen erkent dat het document grotendeels intact blijft: "Aan essentiële zaken als de stemverhouding tussen de lidstaten en het opgeven van ons vetorecht wordt niet gemorreld."

Van Bommel: "We hadden al een donkerbruin vermoeden dat CDA, VVD en PvdA de Eurogrondwet alsnog via de achterdeur naar binnen wilden werken. Nu geven het CDA en de VVD het ronduit toe, alleen de PvdA doet nog alsof hun neus bloedt."

"Dat CDA en PvdA nu alles op alles zetten om een nieuw referendum te voorkomen, geeft aan ze geen boodschap hebben aan het oordeel van de bevolking. De SP zal zich echter blijven verzetten tegen het opdringen van deze cruciale stap naar een Europese Superstaat."