FNV

FNV en ANBO zoeken aansluiting

De federatieraad van de FNV en het landelijk bestuur van de ANBO geven het groene licht voor een projectgroep die aansluiting van de seniorenbond bij de vakcentrale gaat onderzoeken. Beide partijen stellen dat integratie van het seniorenwerk bij de ANBO niet alleen de belangenbehartiging voor (vroeg)gepensioneerden naar een hoger plan tilt, maar juist de FNV-bonden ook kansen biedt om meer jongeren aan zich te binden.

De ANBO heeft de (kader)leden vandaag per brief geïnformeerd over de plannen. Hetzelfde geldt voor het seniorenkader bij de FNV-bonden. Na rapportage van de stuurgroep en de ledenraadplegingen, kan de ANBO op zijn vroegst per 1 januari 2008 toetreden als nieuwe FNV-bond, zo staat in een gezamenlijke intentieverklaring.

Een mogelijke aansluiting van de seniorenbond kwam eind vorig jaar in beeld nadat vakcentrale en ANBO goede ervaringen opdeden met gezamenlijke acties rond de no claim, het AOW-hiaat en de ouderenhuisvesting. De constatering dat de belangenbehartiging en dienstverlening van FNV en ANBO voor (vroeg)gepensioneerden elkaar op landelijk en lokaal niveau zowel overlappen als aanvullen, leidde tot de eerste verkennende gesprekken tussen beide organisaties.

Werkgroepen met vertegenwoordigers van de FNV en de ANBO gaan de komende maanden een groot aantal praktische, juridische en organisatorische zaken uitwerken. Belangrijk punt van onderzoek is de vormgeving van een lidmaatschap waardoor leden naast de vertrouwde hulp op het terrein van werk en inkomen ook gebruik maken van de ANBO-dienstverlening en belangenbehartiging rond bijvoorbeeld zorg en huisvesting. Door het lokale seniorenwerk van de FNV-bonden bij de ANBO te integreren is hulp en advies altijd in de buurt.

FNV-bestuurder Leo Hartveld noemt de mogelijke aansluiting van de ANBO een gouden kans voor de solidariteit tussen jong en oud. "De FNV groeit als geheel en dat vergroot op allerlei terreinen onze slagkracht. Bovendien hopen we door de uitgebreidere dienstverlening onze gepensioneerde leden langer aan ons te binden. Tegelijkertijd komt er bij de sectorbonden ruimte vrij om jongeren en allochtonen te werven voor de vakbeweging."

ANBO-voorzitter Aldert Hazenberg ziet in een aansluiting veel nieuwe kansen. "De ANBO treedt dan met ruim 180.000 leden toe tot de vakcentrale. Mocht er een dubbellidmaatschap komen dan worden dat er zelfs 400.000 waardoor we de grootste belangenorganisatie voor senioren in Nederland zullen zijn. Grote winst is dat wij meer invloed krijgen in belangrijke adviesraden, zoals de Stichting van de Arbeid en een zetel in de SER. Daardoor zal de stem van senioren slagvaardiger en krachtiger gaan doorklinken."

De vakcentrale FNV telt na een eventuele aansluiting van de ANBO bijna 1,4 miljoen leden. De ANBO zou daarin dan de derde grootste bond zijn.

Meer informatie: FNV Voorlichting, Richard Gielen: 020 581 65 55/ 06 53412533 Persvoorlichting ANBO, Frank van der Aa: 030 233 00 64/ 06 22832100