Gemeente Lansingerland


Afvalwaterstructuur Kern Berkel en Rodenrijs

Diverse afdelingen van de gemeente zijn al geruime tijd bezig met het aanpassen en het vernieuwen van het rioleringssysteem binnen de kern Berkel en Rodenrijs. Door de VINEX-taakstelling van de gemeente moet de complete afvalwaterstructuur omgelegd worden.

Al het afvalwater van de kern Berkel en Rodenrijs wordt nu nog gezuiverd door de 2 afvalwaterzuiveringen, te weten AWZI Berkel (naast de Boterdorpseweg) en AWZI Rodenrijs (aan de Anjerdreef). Door de ontwikkeling van de nieuwbouw en de bedrijventerreinen in de gemeente neemt de hoeveelheid afvalwater fors toe. De huidige AWZIs hebben daar niet voldoende capaciteit voor. Het Hoogheemraadschap van Delfland heeft voor alle uitbreidingen in de regio Den Haag, waar ook Berkel en Rodenrijs deel van uit maakt, een nieuwe afvalwaterzuivering gebouwd in de Harnaschpolder in Schipluiden en om het afvalwater daarheen te krijgen het nieuwe gemaal Bastion. De gemeente heeft de verplichting de daaronder liggende structuur aan te leggen.

Onderdeel van deze aanpassing en vernieuwing is de aanleg van rioolgemaal Kleihoogt en rioolgemaal Meerpolder D. Rioolgemaal Kleihoogt is gesitueerd aan de Kleihoogt tegenover huisnummer 24 en rioolgemaal Meerpolder D is gesitueerd aan de Oostmeerlaan (zie te downloaden tekeningen). Met de uitvoering van de bouw van deze 2 gemalen is de aannemer al begin april gestart.

Binnenkort zal ook gestart worden met het vervangen en vernieuwen van de rioolgemalen Vogelbuurt en Huijgensplantsoen (zie te downloaden tekeningen). Het rioolgemaal Vogelbuurt bevindt zich naast de fietsbrug over de Zilverschoonsingel naar de Pinksterbloemlaan en het gemaal Huijgensplantoen is het gemaal naast het fietspad van de Swemcoperlaan naar de Berkelseweg. Tevens zal er een compleet nieuw gemaal gebouwd gaan worden nabij de Anjerdreef en de Gerberasingel, zodat de oude rioolwaterzuivering Rodenrijs gesloopt kan worden.

Tijdens de werkzaamheden langs de fietspaden, zal het fietsverkeer via een omleiding rond het werk geleid worden. Dit is nodig voor de veiligheid van de fietsers en werknemer. Overige hinder wordt getracht zo veel mogelijk te beperken. Na de werkzaamheden zal het openbare gebied op alle locaties in oude staat hersteld worden.

Indien u geĂŻnteresseerd bent in het ontwerp of graag wilt weten wat er gaat gebeuren, is er op 5 juni van 19.00 tot 21.00 uur een inloopavond georganiseerd in het gemeentehuis van de kern Bleiswijk. Mocht u vragen hebben tijdens de uitvoering van de werkzaamheden, dan kunt u altijd contact opnemen met de toezichthouder van het werk, de heer Aad van Zanten. Hij is te bereiken via aad.van.zanten@tauw.nl (tel: 06-20441391). Voor meer informatie over het complete project Afvalwater-Transport-Systeem B&R kunt u contact opnemen met de heer Maarten Soeteman van de afdeling Beheer en Onderhoud via maarten.soeteman@lansingerland.nl (tel: 010-8004809) of met de heer Ton Neijenhuizen van de afdeling Projecten via
ton.neijenhuizen@lansingerland.nl (tel: 010-8004224).