Campina
Campina concentreert productie van verse zuivel

Campina wil de productie van verse zuivel in Nederland concentreren in haar bedrijven in Rotterdam, Maasdam en Eindhoven. De coöperatieve zuivelonderneming heeft het voornemen om haar vestiging in Heiloo eind 2008 te sluiten. De concentratie van de productie wordt met name ingegeven door ontwikkelingen in de afzet van verse zuivelproducten.

In de Nederlandse markt voor verse zuivel, waarin Campina de grootste aanbieder is, is voor de consument in toenemende mate sprake van meer onderscheid en meer variatie in verse zuivel. Melk is melk, maar niet alle melk is hetzelfde. Een schoolvoorbeeld daarvan is Campina melk met een evenwichtiger vetzuursamenstelling, sinds begin april verkrijgbaar in de Nederlandse supermarkten. Meer dan 500 Campina-veehouders geven hun koeien speciale natuurlijke bijvoeding, in combinatie met weidegang, waardoor de melk jaarrond een evenwichtiger vetzuursamenstelling heeft. Campina haalt deze melk gescheiden op en verwerkt deze gescheiden van andere melk in haar productiebedrijven in Rotterdam en Eindhoven. Het betreft een volume van zon 200 miljoen consumentenliters per jaar. Bezien over een langere periode is er in Nederland verder sprake van een daling van de consumptie van verse zuivel (melk, yoghurt, vla), terwijl de concurrentie toeneemt.

Investeringen
Vanwege deze ontwikkelingen kiest Campina ervoor om dit en volgend jaar negen miljoen euro te investeren in verdere concentratie van de productie in Rotterdam, Maasdam en Eindhoven.
Door in te zetten op drie productiebedrijven kan Campina ook in de toekomst gerichter investeren in productie van innovatieve producten, zoals Campina melk met een evenwichtiger vetzuursamenstelling en Campina VlaFlip. Anderzijds verbetert de bezettingsgraad van de productiebedrijven. Toegevoegde waarde-producten en het beheersen van de kosten zijn noodzakelijk om voor de leden-melkveehouders, die samen eigenaar zijn van Campina, melk duurzaam tot waarde te brengen.

De voorgenomen sluiting van Heiloo raakt 178 medewerkers (FTEs). Alle arbeidsplaatsen in Heiloo vervallen uiterlijk eind 2008. In de regio heeft Campina nauwelijks vervangende werkgelegenheid voorhanden. Campina zal medewerkers daarom actief begeleiden en ondersteunen bij het vinden van vervangend werk. In Rotterdam, Maasdam en Eindhoven ontstaan nieuwe arbeidsplaatsen, maar per saldo vervallen bij de consumptiemelkactiviteiten van Campina in Nederland meer dan 100 arbeidsplaatsen.

Campina heeft de centrale ondernemingsraad en vakbonden geïnformeerd over dit voorgenomen besluit.