Productschap Margarine


09.05.2007

VN-rapport: duurzame blik op biobrandstoffen

Het jonge VN-agentschap voor Energie heeft zijn eerste rapport uitgebracht. Hierin kijkt het naar biobrandstoffen vanuit negen invalshoeken, waaronder armoede, gezondheid, voedselzekerheid, landbouw, klimaatverandering, handel en finance.

De deskundigen wijzen er in 'Sustainable Energy: A Framework for Decision Makers' op dat nog steeds meer dan 1 miljard mensen geen toegang hebben tot elektriciteit, terwijl de vraag naar biobrandstoffen hand over hand toeneemt. Ze zien zeker mogelijkheden voor biobrandstoffen bij het bestrijden van armoede, het verbeteren van plattelandsontwikkeling en vergroting van die toegankelijkheid van elektriciteit.
Wel waarschuwen zij voor de noodzaak van een duurzame ontwikkeling om sociale en milieuschade van sterk expanderende teelten van energiegewassen te voorkomen. Voorbeelden van mogelijk schadelijke gevolgen zijn stijgende voedselprijzen en destructief landgebruik.



Het 64 pagina's tellende rapport is de eerste publicatie van UN-Energy.

Stijging energieverbruik Wereldwijd zal het energieverbruik de komende 25 jaar overigens nog met 50 procent stijgen. Dat blijkt uit berekeningen van de Verenigde Naties.

De toename zal zich vooral in ontwikkelingslanden doorzetten, zo wordt gesteld in het persbericht dat werd uitgegeven bij de start van de vijftiende conferentie van de VN-Commissie voor Duurzame Ontwikkeling in New York.

Tijdens deze conferentie buigt de commissie zich over de vraag hoe de energie die nodig is voor de economie en de sociale ontwikkeling van landen, opgewekt kan worden zonder het milieu en het klimaat verdere schade toe te brengen. In ontwikkelingslanden zijn vandaag nog altijd zo'n 2,4 miljard mensen voor hun energiebehoeften aangewezen op hout en mest. De VN-conferentie wordt dit jaar voorgezeten door Qatar. Er worden de komende dagen bijna 80 ministers verwacht.