Gemeente Zandvoort


Raad kiest voor meer conservering in bestemmingsplan Middenboulevard

(09 mei 2007)

Op dinsdag 8 mei heeft de gemeenteraad vergaderd, met burgemeester Van der Heijden weer terug als voorzitter. Al nam de gemeenteraad heel wat hamerstukken aan, waarvan de reikwijdte zich uitstrekt van de 'herinrichting van een weg' tot het afhandelen van de aanvraag van een bouwvergunning voor een jaarrondpaviljoen, het ging uiteindelijk toch slechts om één zaak: het ontwerpbestemmingsplan Middenboulevard. Op belangrijke onderdelen geamendeerd kwam het raadsvoorstel uit de discussie. De essentie: ontwikkel de polen, laat het Middengebied met rust.

Journalistiek verslag
Hieronder volgt een journalistiek verslag van de vergadering. Dit is niet het officiële verslag of de officiële besluitenlijst, zoals die momenteel uitgewerkt worden en door de raad geaccordeerd zullen worden. U kunt aan dit journalistieke verslag dus geen rechten ontlenen. Met het verslag wil de gemeente u een indruk geven van wat er besloten is en laten zien wat de raad wil en wenst. Het gaat uit van een samenvatting op hoofdpunten. Wilt u zelf horen wat er is besproken. Via deze website kunt u de digitale geluidsopnamen afluisteren. Ga naar: Bestuur>Gemeenteraad>Vergaderstukken.

Algemeen
Ingekomen stukken en mededelingen
Geen bijzonderheden.

Notulen 3 april 2007
OPZ-raadslid Bouberg Wilson komt terug op de aantijgingen van PvdA-er Kroonsberg, die in de vorige vergadering een relatie legde tussen de opstelling van BoubergWilson in de Middenboulevarddiscussies en het gegeven dat hij belanghebbende in dat gebied is. Raadslid Bouberg Wilson wacht op een excuus van raadslid Kroonsberg. Op zijn beurt betoogt deze dat hij in de vergadering niets heeft gezegd wat hij niet mag zeggen. De zaak eindigt in een 'onbeslist' en de voorzitter van de raad stelt zich beschikbaar voor een overleg met beiden.

Hamerstukken
Aangenomen worden:
a Aanbesteding accountantsopdracht 2007-2010
b Aanvullend krediet voor herijking monumentenlijst c Herinrichting Van Lennepweg tussen de rotonde en de Vondellaan d Externe ondersteuning opstellen beleidsplan Wmo
e Aanvraag bouwvergunning/vrijstelling voor jaarrondpaviljoen f Evaluatie Voor- en Vroegschoolse Educatie 2001-2006

Ontwerpbestemmingsplan Middenboulevard
Raadslid Simons (OPZ) leest zeven amendementen voor, die zijn partij met anderen (VVD, CDA en GroenLinks, in wisselende samenstelling) indient. Van de VVD alleen komt een achtste amendement.

De voorbereiding van de amendementen en de behandeling ervan zorgen voor de nodige opmerkingen. Mevrouw Draijer (GBZ) laakt het gebrek aan openheid bij het opstellen en raadslid Kuijken (PvdA) vindt het vreemd dat een aantal partijen ontbrak toen er een oproep was om procedureafspraken te maken over de besluitvorming erover.

Inhoudelijk zetten de raadsleden Stammis (PvdA) en mevrouw Draijer de toon van de partijen die het collegevoorstel steunen. Stammis laakt het verschijnsel van de in zijn ogen kortzichtige belangenbehartiging, waaraan sommige partijen doen. De woningen in het gebied zijn aan het eind van hun levensduur en de raad moet nu een plan aannemen waaruit alle flexibititeit gehaald is. De gevolgen voor de bewoners zullen in de toekomst nadelig uitpakken. Mevrouw Draijer is huiverig voor ingrijpen van hogerhand en het verspillen van subsidie bij verbrokkeling van het plan. Herhaalt de geschiedenis zich? - zo vraagt zij zich af, daarbij verwijzend naar de wederopbouw.

Raadslid De Roode (CDA) gaat in op het gebrek aan regie door het college. Geen planning, geen overleg met bewoners, geen gevoel voor wat in de raad en in het gebied leeft en een onvoldoende duidelijke financiële onderbouwing, zo stelt hij. GroenLinkser Van Deursen noemt dit beginnersfouten, die de raad nu moet corrigeren.

Bij monde van raadslid Paap geeft de VVD aan dankbaar te zijn voor al die jaren voorwerk en wil deze partij nu doen wat ze in de verkiezingen heeft beloofd. Zienswijzen zijn ingediend en daar is naar geluisterd; zijn fractie wil daar ook nu naar handelen. De toekomst zal uitwijzen of dat goed of slecht is; het belangrijkste is om nu een bestemmingsplan vast te stellen.

OPZ-raadslid Bouberg Wilson verklaart het waarom van de amendementen. Een belangrijk thema: Het ontwerpbestemmingsplan van het college verwoordt niet wat OPZ altijd heeft gewild en nog steeds wil: pas bij 75% instemming van de betrokkenen mag er iets veranderen in het gebied. Dát moet worden vastgelegd en als dat niet letterlijk in het bestemmingsplan kan opgenomen worden, dan moet het bestemmingsplan op een ander wijze die zekerheid geven, namelijk door te conserveren. Dit komt ook overeen met wat in de praktijk de komende tien jaar in het middengebied mag worden verwacht.

Wethouder Bierman spiegelt de raad voor dat alle keuzes, die nog moeten worden gedaan, aan de raad zijn. Hij is huiverig voor bepalingen, die nu te veel willen regelen en zaken vastleggen. Het plan, zoals door het college voorgesteld, toont een ideale mix van flexibiliteit en zekerheden. Er is aantoonbaar veel bereikt in korte tijd en dit voorstel is overeenkomstig de Raadsopdracht. De wethouder is huiverig voor fragmentarische aanpassingen; die brengen niet alleen de kwaliteit en de uitvoerbaarheid van het plan in gevaar, maar zijn bestemmingsplantechnisch ook niet goed verwerkbaar. Om die reden raadt het college de meeste amendementen af.

Na de inhoudelijke bijdragen stelt de voorzitter een verdaging van de besluitvorming naar donderdagavond voor, om de amendementen beter juridisch in te vullen. Dit verhoogt de kwaliteit en de zorgvuldigheid van de besluitvorming, zo stelt hij.

OPZ en VVD zijn echter eensgezind. In tegenstelling tot de andere partijen, die de voorzitter steunen, willen zij vanavond beslissen. SP-raadslid Paap betreurt deze opstelling en vreest dat bij het vaststellen van een plan met gebreken valse hoop gegeven wordt aan mensen.

Dan volgt de stemming. Vijf amendementen worden aangenomen, waarbij het behouden van de huidige bestemmingen in het middengebied de hoofdmoot vormt van de afwijkingen ten opzichte van het ontwerp van het college. Maar ook op het Watertorenplein en bij de ontwikkelingspool Palace verandert het perspectief van de mogelijke ontwikkelingen.

Zie voor de aangenomen amendmenten bij Bestuur> Gemeenteraad> Vergaderstukken>Raadsvergadering 8 mei

Hamerstuk
Aangenomen wordt de Aanwijzing Wet Voorkeursrecht Gemeenten

Toekenning middelen Middenboulevard
Aangenomen.

Bekrachtiging geheimhoudingsplicht informatie exploitatie Middenboulevard De geheimhouding wordt bekrachtigd.