Ingezonden persbericht


Persbericht

Eindhoven, 9 mei 2007

Varilux Computer: speciale brillenglazen voor de computergebruiker

Kijk- en oogproblemen verminderen productiviteit en veroorzaken ziekteverzuim. Ongeveer 75 % van alle computergebruikers boven de veertig jaar heeft last van het Computer Vision Syndroom (CVS). De klachten bestaan uit vermoeide of geïrriteerde ogen en hoofdpijn. Kijkproblemen bij computerwerk gaan bovendien vaak gepaard met lichamelijke klachten, omdat het niet scherp zien van het beeldscherm gecompenseerd wordt door verandering van houding van het lichaam of het hoofd. De kijkproblemen kunnen leiden tot een aanzienlijke productiviteitsdaling en zelfs tot tijdelijke arbeidsongeschiktheid. Essilor heeft onder de naam Varilux Computer speciale brillenglazen voor beeldschermwerkers ontwikkeld. Die kunnen klachten als gevolg van CVS verminderen en zelfs voorkomen.

Het merendeel van alle mensen boven de veertig jaar krijgt problemen met hun ogen. Omdat de elasticiteit van de ooglens vermindert, neemt ook het vermogen af om de ogen op korte afstand scherp te stellen. Hierdoor wordt ook het scherp zien op het beeldscherm bemoeilijkt. Een normale leesbril is geen oplossing voor dit probleem, omdat een leesbril slechts voor één korte afstand ontwikkeld is. Computergebruikers kijken tot wel 3600 keer per uur afwisselend van het scherm naar het toetsenbord, naar documenten op hun bureau en naar andere objecten in hun werkomgeving. Ze moeten op al die afstanden scherp kunnen zien. De Varilux Computer brillenglazen zijn zo ontworpen en geslepen, dat de computergebruiker op alle afstanden scherp kan zien.

Bij Varilux Computer bevindt zich het gedeelte van het brillenglas, dat bedoeld is om naar het beeldscherm te kijken, recht voor de ogen. Het gebied is vrij breed en de brildrager kan het hele beeldscherm, zittend in een natuurlijke houding, scherp zien. Bovenin het glas bevindt zich een gebied waardoor de omgeving scherp te zien is, terwijl onder in het glas een leesgedeelte geslepen is, waarmee de beeldschermwerker naar het toetsenbord kijkt en documenten leest. De verschillende kijkgebieden lopen naadloos in elkaar over. Arbobesluit

Uit ervaringen van de arbodiensten blijkt dat veel fysieke klachten van beeldschermwerkers terug te voeren zijn op kijk- en oogproblemen. Die hebben een negatief effect op de productiviteit van de medewerkers, maar kunnen ook leiden tot ziekteverzuim. Het is voor werkgevers dus van belang problemen in een zo vroeg mogelijk stadium te voorkomen. Dat kan bijvoorbeeld door het aanbieden van speciale beeldschermbrillen zoals Varilux Computer, die klachten als gevolg van het Computer Vision Syndroom verminderen en voorkomen.

De Arbowetgeving geeft in het besluit 'Werken met beeldschermen' richtlijnen voor het voorkomen van oog- en kijkproblemen. Volgens de arbowet moeten werkgevers hun beeldschermwerkers de gelegenheid geven hun gezichtsvermogen te laten onderzoeken, voordat ze voor het eerst met een beeldscherm aan het werk gaan. Ook vereist het Arbobesluit dat beeldschermwerkers periodiek de gelegenheid krijgen om hun gezichtsvermogen te laten onderzoeken. Als er klachten optreden als gevolg van beeldschermwerk is een onderzoek door de arbodienst of een oogarts verplicht. De kosten daarvan en van het voorzien van de juiste optische correctiemiddelen zijn voor rekening van de werkgever. Overigens mogen alleen speciale, multifocale beeldschermbrillen zoals Varilux Computer, die wat betreft de sterkte aangepast zijn aan het beeldschermwerk, kostenloos door de werkgever aan de werknemer worden verstrekt.

Varilux Computer is alleen verkrijgbaar bij de vakopticien. Een overzicht van de verkooppunten in Nederland is te vinden op www.varilux.nl. De echte Varilux-brillen zijn herkenbaar aan de merkgravering.


---

Noot voor de pers: er zijn foto's beschikbaar van Varilux Computer. Die kunt u aanvragen bij kitty.gunsing@wisse-worldcom.nl. Meer informatie over Essilor is te vinden op www.essilor.nl en www.essilor.be. Voor meer informatie over Essilor in de Benelux, kunt u contact opnemen met Tjabel Klok, telefoon: +32 (0)40-2065830 of per e-mail: tklok@essilor.nl.

Over Essilor
Essilor International is één van de grootste ondernemingen op het gebied van oogoptiek ter wereld. Het bedrijf is vertegenwoordigd in meer dan 100 landen en telt wereldwijd bijna 30.000 medewerkers. In 2006 bedroeg de productie meer dan 300 miljoen brillenglazen. De productie vindt plaats in 16 fabrieken en ruim 240 receptslijperijen. Bovendien zijn er vier R&D-centra, waar voortdurend wordt gewerkt aan vernieuwing en verbetering van de producten. In 2006 bedroeg de omzet wereldwijd bijna 2,7 miljard euro. Het hoofdkantoor van Essilor International is gevestigd te Parijs. In de Benelux heeft Essilor vestigingen in Eindhoven (hoofdkantoor), Brussel en Zevenaar. Een groot deel van de glazen voor de Benelux-markt wordt in Zevenaar op recept gemaakt. In een geavanceerd en bijna volledige geautomatiseerd productieproces worden brillenglazen op sterkte geslepen en voorzien van een kleur, ontspiegeling of hardingslaag.