Ingezonden persbericht


PUMA® presenteert Volvo Ocean Race Team 2008-09 en onthult trainingsboot in haven Boston

Onhulling valt samen met de aankondiging dat Boston een tussenstophaven zal zijn in de Volvo Ocean Race van 2009-09

Leusden, 8 mei 2007 - Het wereldwijde sportlifestyle-concern PUMA® heeft net zijn schipper, de trainingsboot en het PUMA Racing Team gepresenteerd tijdens een officiële onthullingsceremonie in de haven van Boston, die werd bijgewoond door de burgermeester van Boston Thomas M. Menino, PUMA's CEO Jochen Zeitz, Volvo Ocean Race's CEO Glenn Bourke, de voorzitter van het Save the Harbor-project Patricia A. Foley, en Daniel O'Connell, de minister van huisvesting en ontwikkeling van de staat Massachusetts.

De onthulling viel samen met Boston's aankondiging dat het een van de officiële tussenstophavens zal zijn gedurende de Volvo Ocean Race die in oktober 2008 in Alicante (Spanje) begint en in juni 2009 in het noorden van Europa eindigt.

"Dit is een bijzondere dag omdat we in deze schitterende omgeving van de haven van Boston ons PUMA Racing Team aan u voorstellen en de kleuren van onze boot onthullen," aldus Jochen Zeitz, CEO en voorzitter van PUMA AG. We zijn heel blij dat de stad Boston, de staat Massachusetts en het Save the Harbor-project de Volvo Ocean Race verwelkomt als officiële tussenstophaven. Wij als concern zijn er trots op dat het Noord-Amerikaanse en internationale hoofdkantoor van PUMA nu al meer dan tien jaar in Boston zijn thuishaven heeft.

PUMA heeft een afdeling in Boston's Marine Industrial Park, waar het hoofdkantoor van Global Marketing staat, en in Westford, Massachusetts, waar PUMA Noord-Amerika is gevestigd. PUMA officials hebben nauw samengewerkt met de lokale overheid om de Volvo Ocean Race naar Boston te halen.

De burgermeester van Boston, Thomas M. Menino, zei: "We zijn zeer verheugd dat Boston is uitgekozen als de enige Noord-Amerikaanse tussenstop tijdens de Volvo Ocean Race 2008-2009. Dankzij topevenementen zoals deze, met geweldige partners als PUMA, Volvo en Save the Harbor/Save the Bay, hebben de mensen uit deze buurt en bezoekers van over de hele wereld een extra reden om alles wat de haven en de kades van Boston te bieden heeft te herontdekken.

"In Massachusetts draait het tegenwoordig allemaal om innovatie en om kansen. Patrick, de gouverneur van Massachusetts, en ik zijn zeer trots dat onze hoofdstad is uitgekozen als de enige Noord-Amerikaanse tussenstophaven, we zijn trots dat hoofdkantoren van innovatieve bedrijven zoals PUMA in onze staat gevestigd zijn, en we zijn bijzonder trots op de haven van Boston en de baai van Massachusetts," aldus Daniel O'Connell, minister van huisvesting en economische ontwikkeling in de staat Massachusetts.

"De keuze voor Boston als tussenstop in Noord-Amerika tijdens de Volvo Ocean Race 2008-09 is een welkome toevoeging aan de grensverleggende route. Boston heeft een trotse band met de internationale zeilwereld en zeilers. Iedereen die erbij betrokken is heeft zich met enorm enthousiasme ingezet om de tussenstop in Boston mogelijk te maken. Ik ben ervan overtuigd dat Boston voor een geweldig spektakel zal zorgen wanneer de race de stad aandoet," aldus Glenn Bourke, de CEO van de Volvo Ocean Race.

"De betrokkenheid van een iconisch, wereldwijd consumentenmerk als PUMA is een belangrijke stimulans voor de Volvo Ocean Race en voor de zeilsport. Er is zeker sprake van synergie tussen ons - de Volvo Ocean Race loopt voorop op het gebied van hoogwaardig design met de Volvo Open 70, terwijl PUMA veel energie en creativiteit steekt in het design van sport- en lifestyle producten."

Patricia A. Foley, voorzitter van het Save the Harbor/Save the Bay-project zei: "Er zijn miljarden publieke dollars geïnvesteerd in de Boston Harbor Clean-up en de Big Dig en nog eens miljarden in de ontwikkeling van nieuwe kades. Wij verheugen ons dan ook op de fantastische kans die deze tussenstop ons biedt om de haven te delen met de inwoners van Boston, de bewoners in de regio en bezoekers uit de hele wereld."

PUMA kondigde eind maart aan deel te nemen aan de Volvo Ocean Race. Schipper Ken Read zal bij het PUMA Racing Team aan het roer staan. Read was vrijdag ter plaatse voor de onthulling van de boot, die hij naar Boston had gebracht vanuit de trainingsbasis in Newport, Rhode Island, waar zij was aangekomen na een tocht over de Atlantische oceaan.

Het buitenontwerp van de trainingsboot is helemaal PUMA. Het idee - bedacht door Antonio Bertone, PUMA's hoofd merken, in samenwerking met reclamebureau GBH - was om de boot te transformeren in een object. Het object is in dit geval een schoen, geïnspireerd op de historie van PUMA.

"We wilden het er laten uitzien alsof de boot door PUMA was gemaakt," zei Antonio Bertone, hoofd van de afdeling Merken & Marketing. "We hebben de boot dus laten verven alsof die van leer is gemaakt en in elkaar is gestikt. We wilden dat de boot bij het binnenvaren van de haven emoties zou losmaken. De boot en de Volvo Ocean Race verschaffen PUMA een fantastisch podium om onze creativiteit en vooruitstrevende ideeën op het gebied van design te laten zien."

De Volvo Ocean Race is een legendarische jachtwedstrijd rond de wereld en een mengeling van ultramodern design, geavanceerde technologie, de beste sportprestaties en groots avontuur in één wereldwijd evenement. De Volvo Ocean Race begon in 1973 onder de naam "Whitbread Round the World Race". De race neemt in totaal ongeveer negen maanden in beslag, bestrijkt ruim 70.000 kilometer uitdagend en vaak gevaarlijk zeewater, en is opgedeeld in 11 verschillende etappes. De Volvo Ocean Race 2008/09 heeft tenminste 12 tussenstophavens, inclusief havens in het Midden-Oosten, India en Azië - daar waar de race nooit eerder in de geschiedenis is langsgegaan.

###

PUMA® is het wereldwijde sportlifestyle-concern dat op succesvolle wijze invloeden uit de sport, lifestyle en mode met elkaar combineert. PUMA's unieke kijk op het bedrijfsleven zorgt, dankzij technische innovatie en revolutionair design, voor een onverwachte invalshoek op het gebied van sportlifestyle schoeisel, kleding en accessoires. PUMA is opgericht in 1948 in Herzogenaurach (Duitsland) en distribueert producten in meer dan 80 landen. Bezoek www.puma.com voor meer informatie

-----------------------
Contact: Fokkolien Rubens
Puma Benelux B.V. Plesmanstraat 4 3830 AK Leusden T 033 - 432 00 60 Email: fokkolien.rubens@puma.com

Verkoopinformatie: www.puma.com

Puma Concept store: Singel 429 / 435

1012 WP Amsterdam 020 - 52 86 166


---- --
' Boston is aangewezen als tussenstopplaats aan de Amerikaanse Oostkust'

Leusden - 8 mei 2007 - Boston, de Amerikaanse havenstad aan de Oostkust van de Verenigde Staten, is officieel aangewezen als tussenstop tijdens de Volvo Ocean Race van 2008/09. De ruim 70.000 kilometer lange odyssee rond de wereld is dan inmiddels van Zuid-Amerika op weg naar Europa.

Het langverwachte nieuws dat Boston de plaats in zou nemen van Baltimore werd bekendgemaakt tijdens een ceremonie ter ere van de presentatie van Boston als plaats van intocht voor 's werelds voornaamste offshore race die in oktober 2008 begint in Alicante (Spanje).

De Amerikaanse intocht zal worden aangevoerd door de Amerikaanse topzeiler Ken Read en worden gesponsord door het wereldwijde sport- en lifestyleconcern PUMA. Het Noord-Amerikaanse en internationale hoofdkantoor van PUMA bevindt zich in deze historische Amerikaanse stad waar in het kader van het Save the Harbor/Save the Port project miljarden dollars zijn besteed aan het redden van de haven.

Tijdens een plechtigheid in het Boston Harbor Hotel, die werd bijgewoond door de burgermeester van Boston Thomas M. Menino, PUMA's CEO Jochen Zeitz, Volvo Ocean Race's CEO Glenn Bourke, de voorzitter van het Save the Harbor-project Patricia A. Foley, en Daniel O'Connell, de minister van huisvesting en ontwikkeling van de staat Massachusetts, presenteerde PUMA Global de trainingsboot Read en het Puma Racing Team.

Bourke zei dat de bevestiging van Boston als gasthaven een welkome toevoeging is aan de nieuwe grensverleggende route die nu, voor het eerst in de 34-jarige historie van de race, ook het Midden-Oosten en Azië aandoet.

"Boston heeft een trotse band met de internationale zeilwereld en zeilers. Iedereen die erbij betrokken is heeft zich met enorm enthousiasme ingezet om de tussenstop in Boston mogelijk te maken. Ik ben ervan overtuigd dat Boston voor een geweldig spektakel zal zorgen wanneer de race de stad aandoet," aldus Bourke.

"De betrokkenheid van een iconisch, wereldwijd consumentenmerk als PUMA is ook een belangrijke stimulans voor de Volvo Ocean Race en voor de zeilsport," voegde hij daaraan toe.

"Er is zeker sprake van synergie tussen ons - de Volvo Ocean Race loopt voorop op het gebied van hoogwaardig design met de Volvo Open 70, terwijl PUMA veel energie en creativiteit steekt in het design van sport- en lifestyle-producten," zei hij.

PUMA officials hebben nauw samengewerkt met de lokale overheid om de Volvo Ocean Race naar Boston te halen.

Burgermeester van Boston Thomas M. Menino: "We zijn zeer verheugd dat Boston is uitgekozen als de enige Noord-Amerikaanse tussenstop tijdens de Volvo Ocean Race 2008-2009.

Dankzij topevenementen zoals deze, met geweldige partners als PUMA, Volvo en Save the Harbor/Save the Bay, hebben de mensen uit deze buurt en bezoekers van over de hele wereld een extra reden om alles wat de haven en de kades van Boston te bieden heeft te herontdekken."

Ter viering van aankomst en vertrek van de Volvo Ocean Race, de maritieme geschiedenis van Boston en de zeilsport zullen er twee weken van festiviteiten en lokale evenementen worden gepland in het midden van mei 2009.

Als de wind uit een gunstige richting waait, zal er in de haven van Boston een in-port race worden gehouden waar punten mee kunnen worden verdiend. Anders zal de race net buiten de haven worden gehouden.

Een pro-am race, die plaatsvindt in iedere gasthaven op de dag na de in-port race, zal binnen de haven worden gehouden, in de buurt van de Fan Pier en Rowes Wharf. Omdat voor de pro-am race geen punten kunnen worden behaald en hij geen vastomlijnde route heeft, kan de race op maat worden gesneden van de plaats van handeling en uitgroeien tot een publieksevenement dichtbij de waterkant.

Alle boten van de Volvo-vloot zullen deelnemen, en zullen worden bemand door de helft van de normale raceploeg, aangevuld met speciaal uitgenodigde gasten.

Tijdens de ceremonie in Boston onthulde het PUMA Racing Team de kleuren van de pasgeverfde trainingsboot, de voormalige ABN AMRO TWO. "Dit is een bijzondere dag omdat we in deze schitterende omgeving van de haven van Boston ons PUMA Racing Team aan u voorstellen en de kleuren van onze boot onthullen," aldus Jochen Zeitz, CEO en voorzitter van PUMA AG.

We zijn heel blij dat de stad Boston, de staat Massachusetts en het Save the Harbor-project de Volvo Ocean Race verwelkomen als officiële tussenstophaven. Wij als concern zijn er trots op dat het Noord-Amerikaanse en internationale hoofdkantoor van PUMA nu al meer dan tien jaar in Boston zijn thuishaven heeft.

Patricia A. Foley, voorzitter van het Save the Harbor/Save the Bay-project zei: "Er zijn miljarden publieke dollars geïnvesteerd in de Boston Harbor Clean-up en de Big Dig en nog eens miljarden in de ontwikkeling van nieuwe kades. Wij verheugen ons dan ook op de fantastische kans die deze tussenstop ons biedt

om de haven te delen met de inwoners van Boston, de bewoners in de regio en bezoekers uit de hele wereld."

"In de Volvo Ocean Race draait het om de kracht van de zee, de wind en de zon - en om de kracht van mensen die de moed hebben hun dromen te volgen," vervolgde ze. "Het zal ons een uniek podium verschaffen om duidelijk te maken dat schoon water belangrijk is, en dat moedige mensen die staan voor hun overtuigingen deze planeet kunnen verbeteren."

PUMA kondigde eind maart aan deel te nemen aan de Volvo Ocean Race. De schipper Ken Read was ter plaatse voor de onthulling van de boot, nadat hij haar naar Boston had gebracht vanuit haar trainingsbasis in Newport, Rhode Island.

De Volvo Ocean Race, de wereldberoemde oceaanmarathon, is met de editie van 2008-09 toe aan zijn tiende start. De race begint in Alicante en doet voor het eerst havens aan in het Midden-Oosten, Zuidoost-Azië, China en India. Met meer dan 70.000 kilometer (bijna 15.000 meer dan bij de vorige editie in 2005/06) zal de race ongeveer 11 havens aandoen en meer dan negen maanden in beslag nemen. `

Voor meer informatie over de Volvo Ocean Race kunt u contact opnemen met: Lizzie (Green) Ward
Tel.: +44 1489 554 832: Mob.: +44 7801 185 320
E-mail: lizzie.ward@volvooceanrace.org

Beelden
Beeldarchief http://media.vemuk.com
Sarah Marriot, Picture Desk Manager

E-mail: images@volvooceanrace.org
Tel.:
44+ 1489 554 856 Mob.:
+44 7866 508 346

Om u voor deze service uit te schrijven, kunt u een e-mail sturen met het woord 'unsubscribe' in de onderwerpregel.

-----------------------
Contact: Fokkolien Rubens
Puma Benelux B.V. Plesmanstraat 4 3830 AK Leusden T 033 - 432 00 60 Email: fokkolien.rubens@puma.com

Verkoopinformatie: www.puma.com

Puma Concept store: Singel 429 / 435

1012 WP Amsterdam 020 - 52 86 166


---- --
Factsheet PUMA Raceboot

De PUMA Raceboot is een Volvo Open 70 ontwerp en is sneller en dynamischer dan alle andere offshore boten met één romp. De boot is van ultramoderne makelij en bevat toonaangevende technologie voor het leveren van topprestaties.

De gehele kiel van de PUMA Raceboot kan 40 graden overhellen naar de loefzijde. Dit levert een geweldige stabiliteit op, die te vergelijken is met die van de gangbare klasse voor de America's Cup, maar dan met een boot die 10.000 kg lichter is.

De stabiliteit van de boot wordt verder verbeterd doordat zij niet wordt opgetuigd met massief staaldraad, maar met samengesteld materiaal, zodat het gewicht van het tuig wordt verminderd. Een dergelijke tuigage maakt ook de masten sterker omdat de belasting waaronder deze bezwijkt vele malen hoger ligt dan die van staaldraad.

De PUMA Raceboot is eerder deze maand vertrokken uit Rotterdam, waarna zij de Atlantische Oceaan is overgestoken en op 30 april in de haven van Newport is aangekomen.

Gedetailleerde beschrijving boot:

Totale lengte: 21,5m
Grootste breedte: 5,7m
Diepgang: 4,5m
Oppervlakte grootzeil: 172m²
Oppervlakte voorzeil: 140m²
Oppervlakte spinnaker: 500m²
Masthoogte: 31,5m²
Gewicht: 12.500 kg tot 14.000 kg
Kielbulb: minimaal 4.500 kg
Mast: Southern Spars
Zeilen: North Sails

-----------------------
Contact: Fokkolien Rubens
Puma Benelux B.V. Plesmanstraat 4 3830 AK Leusden T 033 - 432 00 60 Email: fokkolien.rubens@puma.com

Verkoopinformatie: www.puma.com

Puma Concept store: Singel 429 / 435

1012 WP Amsterdam 020 - 52 86 166


---- --