FNV


9-5-2007 Ouderenbond ANBO wil bij FNV
De FNV en de ouderenbond ANBO gaan onderzoeken of de ouderen zich kunnen aansluiten bij de vakcentrale. Beide clubs denken zo beter op te komen voor de belangen van gepensioneerden. De FNV verwacht bovendien meer de handen vrij te krijgen voor activiteiten gericht op jongeren.

De federatieraad van de FNV (parlement) en het landelijk bestuur van de ANBO geven het groene licht voor een projectgroep die aansluiting van de seniorenbond bij de vakcentrale gaat onderzoeken. De ANBO heeft leden en kaderleden vandaag per brief geïnformeerd. Ook het seniorenkader bij de FNV-bonden heeft een brief gehad.

Na rapportage van de stuurgroep worden de leden geraadpleegd. Als alles goed gaat, kan de ANBO op zijn vroegst per 1 januari 2008 toetreden als nieuwe FNV-bond, zo staat in de gezamenlijke intentieverklaring.

Een mogelijke aansluiting van de seniorenbond kwam eind vorig jaar in beeld. Vakcentrale en ANBO deden toen goede ervaringen op met gezamenlijke acties rond de no-claim, het AOW-hiaat en de ouderenhuisvesting.

Daarbij constateerde men dat de belangenbehartiging en dienstverlening van FNV en ANBO voor (vroeg)gepensioneerden elkaar landelijk en lokaal zowel overlappen als aanvullen. Dit leidde tot de eerste verkennende gesprekken.

Werkgroepen met vertegenwoordigers van de FNV en de ANBO gaan de komende maanden een groot aantal praktische, juridische en organisatorische zaken uitwerken. Onderzocht wordt de mogelijkheid van een lidmaatschap waardoor leden naast de vertrouwde hulp op het terrein van werk en inkomen ook gebruik maken van de ANBO-dienstverlening en belangenbehartiging rond bijvoorbeeld zorg en huisvesting. Door het lokale seniorenwerk van de FNV-bonden bij de ANBO te integreren is hulp en advies altijd in de buurt.

FNV-bestuurder Leo Hartveld noemt de mogelijke aansluiting van de ANBO een gouden kans voor de solidariteit tussen jong en oud. "De FNV groeit hierdoor als geheel. En dat vergroot op allerlei terreinen onze slagkracht. Bovendien hopen we door de uitgebreidere dienstverlening onze gepensioneerde leden langer aan ons te binden. Tegelijkertijd komt bij de sectorbonden ruimte vrij om jongeren en allochtonen te werven voor de vakbeweging."

ANBO-voorzitter Aldert Hazenberg ziet in een aansluiting veel nieuwe kansen. "De ANBO treedt dan met ruim 180.000 leden toe tot de vakcentrale. Mocht er een dubbellidmaatschap komen dan worden dat er zelfs 400.000 waardoor we de grootste belangenorganisatie voor senioren in Nederland zullen zijn. Grote winst is dat wij meer invloed krijgen in belangrijke adviesraden, zoals de Stichting van de Arbeid en een zetel in de SER. Daardoor zal de stem van senioren slagvaardiger en krachtiger gaan doorklinken."

De vakcentrale FNV telt na een eventuele aansluiting van de ANBO bijna
1,4 miljoen leden. De ANBO zou daarin dan de derde grootste bond worden.