Ingezonden persbericht


Onafhankelijk onderzoek in opdracht van Unisys toont groeiende acceptatie van open source in bedrijfskritische applicaties

Management beschouwt toegevoegde waarde even belangrijk als kostenbesparing; onderkent noodzaak van services voor optimaliseren rendement van open source-oplossingen

Schiphol-Rijk, 9 mei 2007 - Amerikaanse en Europese bedrijven die open source-software gebruiken of geëvalueerd hebben en die deelnamen aan een onderzoek over dit onderwerp, zien voldoende zakelijk voordeel om open source te gebruiken voor bedrijfskritische applicaties op het gebied van omzetverbetering of klantenservice. Dit blijkt uit een internationale studie die door Forrester Consulting is uitgevoerd in opdracht van Unisys. Aan het onderzoek namen 486 IT-beslissers deel.

De meerderheid van de respondenten gebruikt open source-software voor bedrijfskritische applicaties. Deze groep is bezorgd over de beschikbaarheid van diensten die zorgen voor een optimale benutting van open source-oplossingen. De respondenten zien open source-software als een middel dat belangrijke zakelijke voordelen kan bieden, waaronder vooral het verlagen van operationele kosten. 62 procent van de respondenten noemt dit voordeel. Maar ook andere factoren dan kostenverlaging, zoals meer flexibiliteit, stimuleren de acceptatie van open source in IT-infrastructuren en bedrijfskritische applicaties. 62 procent van de respondenten noemt het gratis gebruik van de software attractief. 80 procent echter noemt factoren als ondersteuning van open standaarden, het gebruik van code zonder beperkingen en het vermijden van vendor lock-in belangrijker.

Meer dan de helft van de respondenten - 58 procent in Noord-Amerika en 51 procent in het Verenigd Koninkrijk en continentaal Europa - zegt dat ze nu open source-software gebruikt voor bedrijfskritische applicaties. Meer dan 79 procent geeft aan open source te gebruiken in de applicatie-infrastructuur - databases, webservers en applicatieservers - voor zowel routineactiviteiten als bedrijfskritische applicaties. Deze brede inzet in infrastructuren wijst op een groot potentieel voor uitbreiding van open source nu het zijn waarde voor bedrijven heeft bewezen.

"Het onderzoek laat duidelijk zien dat beslissers nu evenveel belang hechten aan waarde als aan kostenbesparingen bij de acceptatie van open source voor hun eisen op applicatiegebied", zegt Anthony Gold, Vice-President en General Manager Open Source Business van Unisys. "Managers erkennen steeds meer dat open source-oplossingen niet alleen kunnen helpen bij kostenbesparingen, maar ook kunnen zorgen voor belangrijke economische en operationele voordelen: betere efficiency bij de ondersteuning van bedrijfsactiviteiten, betere time-to-market en meer concurrentievoordeel." 77 procent van de respondenten noemde open source-software belangrijk of erg belangrijk voor het verbeteren van de IT-efficiency. Een grote meerderheid ziet open source ook als een belangrijk middel voor cruciale IT-initiatieven, zoals het moderniseren van hun applicatieomgeving. 71 procent ziet het als belangrijk of erg belangrijk voor het consolideren van de IT-infrastructuur.

Daarnaast karakteriseert 57 procent van de respondenten open source als belangrijk of erg belangrijk voor een makkelijke migratie naar een Service-Oriented Architecture (SOA). SOA stelt bedrijven in staat nieuwe generaties applicaties efficiënter in te zetten. Ook kunnen ze nieuwe diensten integreren met bestaande services uit legacy-systemen, wat de langetermijninvesteringen in IT beschermt. Volgens Forrester is de ondersteuning van open standaarden door open source-software een belangrijke factor bij de kijk van respondenten op de waarde ervan voor SOA's. 78 procent van de respondenten noemt deze ondersteuning een kernkenmerk.

Driekwart van de respondenten is bezorgd over de beschikbaarheid van consulting, integratie, support en andere services voor open source-software. Unisys denkt dat deze diensten beter geleverd kunnen worden door grote service-providers met ervaring in de grootzakelijke markt dan door kleine partijen met weinig ervaring in het bieden van uitgebreide diensten.

Meer dan twee derde van de respondenten verwacht onderstaande diensten van een service-provider met kennis van open source.
* Onderhoud van open source-software (83 procent)
* Ondersteuning van levenscyclus (80 procent)

* Consulting-services (77 procent)

* Integratie van verschillende open source-componenten (76 procent)
* Integratie van open source- en merkgebonden (of 'closed source') software (74 procent)
* Applicatieontwikkeling (72 procent).

"De studie van Forrester Consulting laat zien dat de psychologische barrières voor de acceptatie van open source in zakelijke omgevingen afnemen", zegt Gold. "Als pioneer in de open source-beweging is Unisys sterk gericht op het leveren van consulting- en integratiediensten. Deze dichten de vertrouwenskloof en bieden beslissers een belangrijk argument om open source-oplossingen te kiezen als kernonderdeel van de IT-architectuur die hun strategische doelen ondersteunt."

Unisys biedt consulting-, installatie- en beheerdiensten op basis van zijn 3D Visible Enterprise-methodologie. De deelnemers aan het onderzoek van Forrester Consulting kenmerken dit soort diensten als belangrijk.

Unisys ontwikkelde in dit verband de Unisys Open and Secure Integrated Solutions (OASIS). Dit is een volledig geïntegreerde set van diensten rond een groep vooraf gedefinieerde open source-componenten. Gespecialiseerde consultants van het Unisys 3D-VE High-Performance Center (HPC) ondersteunen de OASIS-oplossingen door deze te optimaliseren en te beheren ten behoeve van klanten. De consultants maken deel uit van de wereldwijde Open Source Centers of Excellence. Hier kunnen klanten benchmarks uitvoeren en bedrijfskritische applicaties laten testen in een labomgeving voordat die in productie gaan.

Over het onderzoek
Forrester Consulting hield telefonische interviews met 486 IT-beslissers in het Verenigd Koninkrijk, continentaal Europa en Noord-Amerika. De interviews vonden in het vierde kwartaal van 2006 plaats. De respondenten hielden zich bezig met strategie, het goedkeuren van inkoop en het vaststellen van budgetten. Forrester Consulting ontwierp het onderzoek met input van Unisys. De respondenten waren echter niet bekend met Unisys' betrokkenheid. Alleen bedrijven die open source-software op zijn minst hadden geëvalueerd, namen aan het onderzoek deel. De verdeling van respondenten per regio was als volgt:
* continentaal Europa: 41,6 procent (Frankrijk en Duitsland elk 10,5 procent, Italië en Nederland elk 10,3 procent);
* Noord-Amerika: 35 procent;

* Verenigd Koninkrijk: 19,1 procent;

* overige Europese landen 4,3 procent.

De resultaten van het onderzoek zijn te vinden in het rapport 'Standardizing on Open Source: Open Source Software's Expanding Role in the Enterprise', dat beschikbaar is op de corporate website van Unisys (www.unisys.com).

Meer over dit onderzoek is ook te vinden op de blog van Anthony Gold: http://anthonygold.blogspot.com.

# # #

Over Unisys
Unisys is wereldwijd actief in IT-diensten en -oplossingen. Onze consultants maken gebruik van de Unisys-expertise in consulting, systeemintegratie, outsourcing, IT-infrastructuren en servertechnologie. Zo helpen zij klanten bij het ontwikkelen van veilige en betrouwbare bedrijfsprocessen. Onze diensten en oplossingen bieden klanten diepgaand inzicht in hun organisatie, de voorwaarde voor een continue en stabiele bedrijfsvoering. Door de toepassing van het Unisys 3D Visible Enterprise Model zien klanten vooraf de gevolgen van hun beslissingen en worden de kansen en risico's volledig zichtbaar nog voor de investering gedaan wordt.