ABVAKABO FNV

Leden Postkantoren stemmen in met SBR en bepalen cao-inzet

De afgelopen weken hebben tientallen leden de bijeenkomsten bezocht waarin uitleg is gegeven en gestemd over de SBR. Ook werd er gediscussieerd over de cao-inzet. Verder: onze kijk op arbeidsvoorwaardelijke consequenties van outsourcing.

Leden stemmen in met SBR

De tientallen leden, die de ledenvergaderingen hebben bezocht konden zich unaniem vinden in de overeenkomst vrijwillige mobiliteit en het principeakkoord SBR, met uitzondering van bepaling 2.2. (niet of zeer moeilijk bemiddelbaar). Dat leverde zoveel discussie op, bleek zo onhelder te zijn, dat we daar nog even extra naar hebben laten kijken. Op basis daarvan is een helder en transparant voorstel naar de werkgever gegaan om dit aan te passen. In de SBR wordt gezocht naar een balans tussen flexibiliteit in de organisatie en zekerheid voor de werknemer. De werkgever heeft de plicht de werknemer, die overcompleet is, te begeleiden en te faciliteren om een andere functie te verwerven. De overcomplete werknemers hebben de plicht hieraan medewerking te verlenen en een actieve bijdrage te leveren. Als dat laatste niet gebeurt, is er sprake van zogenaamd verwijtbaar gedrag en kan deze worden ontslagen. De werknemer kan dit laten toetsen door de klachtencommissie, CWI en/of rechter. Voor ABVAKABO FNV is dit een voorwaarde voor de definitieve instemming met de SBR.

Tijdens de ledenvergaderingen zijn nog wat vragen gesteld waarvan de antwoorden terug te vinden zijn in de eerder aan u toegestuurde nieuwskrant, die u ook op de website kunt vinden.

Uitkering arbeidsovereenkomst

De uitkering arbeidsovereenkomst bij vertrek geldt alleen voor (groepen) medewerkers die getroffen worden door krimp en die dus uiteindelijk overcompleet worden. Voor de vaststelling daarvan is instemming van de or vereist. Voor de aanwending van dit budget of het budget uit de SBR adviseert ABVAKABO FNV om vooral gebruik te maken van het aangeboden financieel advies. Dit advies wordt gegeven door een onafhankelijk bureau dat is voorgedragen door ABVAKABO FNV en wordt betaald door de werkgever. Dit advies kan helemaal aansluiten bij de persoonlijke situatie en wensen van de werknemer. Dus een maatwerkadvies voor de besteding van het budget. Na besluit worden wijzigingen uit het akkoord opgenomen in de SBR en zal dat in een boekje of via intranet beschikbaar
gesteld worden.

Inzet voor een nieuwe cao per 1 april 2007


* ABVAKABO FNV gaat uit van een onderhandelingsruimte van 3,5 procent. De looninzet is vastgesteld op 3 procent met een bodem van 450 euro per jaar.

* Internationale solidariteit: een deel van de loonruimte te besteden aan internationale solidariteit voor vakbondsprojecten op het gebied van ontwikkelingssamenwerking.

* Inzet op uitbreiding van de werkgeversbijdrage levensloop, met name voor lagerbetaalden.

* Een ketenbenadering ten behoeve van gezond werken en goed verzuimbeleid. Waar mensen toch uitvallen, spreekt de bond inkomensaanvullingen en re-integratieafspraken af.
* De cao moet aangepast worden aan de nieuwe Arbeidstijdenwet, Arbowet en arbocatalogi.

Daar zijn in de ledenvergaderingen nog de volgende voorstellen bijgekomen:

* Vutters moeten de mogelijkheid krijgen om bij te verdienen (cf. TNT).

* Evaluatie financile effecten invoering ZVW.
* Vergoeding woon-werkverkeer indexeren met 5%, evenals de andere onkostenvergoedingen.

* Aanvullende vergoeding verhogen met 4 cent, ervan uitgaande dat de vergoeding openbaar vervoer 16 cent per kilometer is.
* Tol/tunnelheffing laten vergoeden door de werkgever.
* De begeeftijd van kascontroleteams moet naar werkelijkheid toegepast worden.

* Arbeidstijdenmanagement moet ook voldoen aan herkenbare vrije tijd voor de werknemer in minimaal 1/2 dagen en daar waar mogelijk streven naar hele dagen.

* De uitvoering van de seniorenregeling is onduidelijk (praktische invulling werkzaamheden, niet helder hoe het zit met salaris in pensioenopbouw).

Er waren ook nog enkele openstaande afspraken uit het laatste cao-akkoord:

* Collectieve vrijwillige verzekering WIA-hiaat;
* Redactie hoofdstuk vakbondsfaciliteiten en verlof;
* Uitleg `zacht' pensioen: voorwaardelijkheid toekenning inkoop uit het verleden en de financiële omvang daarvan per categorie werknemers.

De onderhandelingen en ledenraadplegingen willen we voor de zomervakantie afgerond hebben.

Onderzoeken naar mogelijke uitbesteding (outsourcing) op hoofdkantoor Hojel

Wij zijn geïnformeerd over de onderzoeken die lopen en hebben met de werkgever afgesproken om na afsluiting van de cao te onderhandelen over een sociaal beleidskader voor deze trajecten. Zoals het er nu uitziet is dat pas na de zomervakantie. Wij hebben begrepen uit signalen van or en leden dat in sommige gevallen onderzoeken reeds ver gevorderd zijn. De or is van mening dat zij per traject advies moet uitbrengen. Van leden vernemen wij dat zij reeds nu al worden benaderd door de werkgever. Wij zijn met de or van mening dat daarvoor eerst overleg moet plaatsvinden met de or en eveneens dat hiervoor een goed sociaal beleidskader moet gelden. Leden die benaderd worden doen er verstandig aan dit onmiddellijk te melden aan or-leden van ABVAKABO FNV en aan de bond zelf. Zij zullen dan actie ondernemen. Er is sprake van Wet overgang onderneming (WOO). Dit is te vinden in het Burgerlijk Wetboek hoofdstuk 7 art. 662 t/m 666. Hierin wordt bepaald dat alle arbeidsvoorwaarden op grond van de cao mee overgaan naar de nieuwe werkgever. Daarnaast moeten goede overgangsafspraken worden gemaakt voor VUT, pensioen en personeelsfaciliteiten. Kortom voor het hele arbeidsvoorwaardenpakket. Onze inzet op dat punt is dat negatieve gevolgen moeten worden gecompenseerd.