Gemeente Leiden

Leidse ondernemers voor de klas

Ondernemers die aan leerlingen van groep acht uitleggen hoe je een onderneming runt:. Het lijkt onbegonnen werk. Maar met het project BizWorld is ondernemen een begrijpelijk, leerzaam en vooral leuk spel. Vorige maand ging het project van start op een aantal Leidse basisscholen.

BizWorld is een spel waarbij leerlingen van groep acht van de basisschool in teams van zes kinderen kennismaken met het ondernemerschap. Ze worden daarbij geholpen door een ondernemer, zodat de passie voor het ondernemerschap direct wordt overgebracht.

School adopteren
De leerlingen krijgen vier dagdelen les over het runnen van een onderneming waarbij het opzetten van een bedrijf, financiering en productie, marketing en verkoop en financiële verantwoording aan bod komen. Ze leren op speelse wijze allerlei vaardigheden, zoals schrijven, rekenen, presenteren, samenwerken en goed communiceren. Inmiddels zijn veertien Leidse scholen gekoppeld aan een ondernemer uit de Leidse regio. Bij een aantal scholen is het project al van start gegaan, andere scholen starten deze maand. Het is de bedoeling dat de ondernemers uiteindelijk een school 'adopteren' door met duizend euro per jaar het project te financieren.

Maatschappelijk belang
De Kamer van Koophandel en Teekens Karstens advocaten en notarissen hebben al een school geadopteerd. "Wij hebben geen moment getwijfeld", aldus Rik Kamps, notaris bij Teekens Karstens. "Het project valt of staat met de bijdrage van ondernemers en wij vinden het maatschappelijk belang van dit project groot. Maatschappelijk ondernemen hebben wij hoog in het vaandel staan en door actief deel te nemen aan dit project brengen we dat in de praktijk." Kamps zal in totaal vier dagdelen voor de klas staan bij basisschool ELS.

www.bizworld-nederland.nl