Voedingcentrum
Veel verschil in dierenwelzijn bij kip
9 mei 2007
Niet meer dan gemiddeld 19,5 vleeskuiken per vierkante meter. Dat is
een van de normen die in 2010 Europa gaat gelden voor de
vleeskuikenhouderij. In de praktijk is het aantal nu 22 tot 24. De
Europese regels zijn veel strenger dan daarbuiten. Het Voedingscentrum
vindt het belangrijk dat consumenten kunnen zien uit welk land kip
komt en hoe er is omgegaan met dierenwelzijn.
Ongeveer eenderde van alle kip die Nederlanders thuis en buiten de
deur eten, komt uit Brazilië en Thailand. In de toekomst wordt dat
waarschijnlijk nog meer. In deze landen gelden nauwelijks regels.
Daardoor kunnen ze veel goedkoper werken.
Waar komt kip vandaan?
Aan een kippenboutje of kipfilet is niet te zien waar die vandaan
komt. Dat hoeft niet op het etiket te staan. Er staat vaak wel een
ovaaltje met âEGâ op. Dat hoeft niet te betekenen dat de kip uit
Europa komt: de kip kan ook alleen in Europa zijn geslacht of bewerkt.
In de praktijk komt het meeste verse kippenvlees uit Nederland. Uit
landen als Brazilië en Thailand komt vooral gezouten of gekookte kip.
Deze kip gaat, doorgaans ingevroren, naar de horeca of wordt verwerkt
in producten als kant-en-klaar-maaltijden, kipnuggets en kipsaté. Ook
daarbij is niet te zien dat het gaat om kip uit een land waar het niet
zo nauw wordt genomen met dierenwelzijn.
Bewust kiezen
De Europese Unie kan kip die niet is gefokt volgens de Europese
regels, niet tegenhouden. Dat wordt gezien als een belemmering van de
handelsvrijheid. Wel is het mogelijk eisen te stellen aan het etiket.
Zo zou verplicht kunnen worden gesteld aan te geven hoe
diervriendelijk de kip is opgegroeid. De Europese Commissie denkt
hierover na.
Het Voedingscentrum vindt het belangrijk dat consumenten kunnen zien
waar kip vandaan komt en hoe er is omgegaan met dierenwelzijn. Zij
kunnen dan een bewuste keus maken. Er is ook kippenvlees van kippen
die meer ruimte hebben gehad en langer de tijd krijgen om te groeien.
Wie het belangrijk vindt dat de kip een goed leven heeft gehad, heeft
een aantal mogelijkheden:
Volwaard-kip
Op Volwaard-kip staat het âBeter Levenâ beeldmerk van de
Dierenbescherming. Het aantal kippen per vierkante meter ligt op 17.
De kippen worden geslacht als ze minstens 56 dagen oud zijn (tegenover
42 dagen in de intensieve houderij).
Scharrelkip
Er zitten maximaal 13 scharrelkippen op een vierkante meter. Ze worden
minimaal 56 dagen oud (tegenover 42 dagen in de intensieve houderij).
Er zijn verschillende categorieën scharrelkippen.
Scharrelpluimveevlees van de scharrelslager met het keurmerk van
Producert komt van kippen die uitloop hebben naar buiten.
âBoerenâscharrelkippen, zoals Label Rouge, kunnen ook naar buiten. Ze
worden nog iets ouder en hebben iets meer ruimte in de stal.
Biologische kip
Biologische vleeskuikens zitten maximaal met zân tienen op een
vierkante meter. Daarnaast beschikken ze over een uitloop naar buiten
van minstens vier vierkante meter per dier. Verder krijgen ze
voornamelijk biologisch voer en worden ze op latere leeftijd (minimaal
81 dagen) geslacht. In de biologisch-dynamische veehouderij zijn de
regels nog strikter.
Biologische vleeskuikens komen vooral uit het buitenland. Ze zijn
herkenbaar aan de naam âbiologischâ en/of het EKO-keurmerk.
Biologisch-dynamische kip draagt het Demeter-keurmerk.