Voedingcentrum


Veel verschil in dierenwelzijn bij kip

9 mei 2007

Niet meer dan gemiddeld 19,5 vleeskuiken per vierkante meter. Dat is een van de normen die in 2010 Europa gaat gelden voor de vleeskuikenhouderij. In de praktijk is het aantal nu 22 tot 24. De Europese regels zijn veel strenger dan daarbuiten. Het Voedingscentrum vindt het belangrijk dat consumenten kunnen zien uit welk land kip komt en hoe er is omgegaan met dierenwelzijn.

Ongeveer eenderde van alle kip die Nederlanders thuis en buiten de deur eten, komt uit Brazilië en Thailand. In de toekomst wordt dat waarschijnlijk nog meer. In deze landen gelden nauwelijks regels. Daardoor kunnen ze veel goedkoper werken.

Waar komt kip vandaan?

Aan een kippenboutje of kipfilet is niet te zien waar die vandaan komt. Dat hoeft niet op het etiket te staan. Er staat vaak wel een ovaaltje met âEGâ op. Dat hoeft niet te betekenen dat de kip uit Europa komt: de kip kan ook alleen in Europa zijn geslacht of bewerkt.

In de praktijk komt het meeste verse kippenvlees uit Nederland. Uit landen als Brazilië en Thailand komt vooral gezouten of gekookte kip. Deze kip gaat, doorgaans ingevroren, naar de horeca of wordt verwerkt in producten als kant-en-klaar-maaltijden, kipnuggets en kipsaté. Ook daarbij is niet te zien dat het gaat om kip uit een land waar het niet zo nauw wordt genomen met dierenwelzijn.

Bewust kiezen

De Europese Unie kan kip die niet is gefokt volgens de Europese regels, niet tegenhouden. Dat wordt gezien als een belemmering van de handelsvrijheid. Wel is het mogelijk eisen te stellen aan het etiket. Zo zou verplicht kunnen worden gesteld aan te geven hoe diervriendelijk de kip is opgegroeid. De Europese Commissie denkt hierover na.

Het Voedingscentrum vindt het belangrijk dat consumenten kunnen zien waar kip vandaan komt en hoe er is omgegaan met dierenwelzijn. Zij kunnen dan een bewuste keus maken. Er is ook kippenvlees van kippen die meer ruimte hebben gehad en langer de tijd krijgen om te groeien. Wie het belangrijk vindt dat de kip een goed leven heeft gehad, heeft een aantal mogelijkheden:

Volwaard-kip

Op Volwaard-kip staat het âBeter Levenâ beeldmerk van de Dierenbescherming. Het aantal kippen per vierkante meter ligt op 17. De kippen worden geslacht als ze minstens 56 dagen oud zijn (tegenover 42 dagen in de intensieve houderij).

Scharrelkip

Er zitten maximaal 13 scharrelkippen op een vierkante meter. Ze worden minimaal 56 dagen oud (tegenover 42 dagen in de intensieve houderij).

Er zijn verschillende categorieën scharrelkippen. Scharrelpluimveevlees van de scharrelslager met het keurmerk van Producert komt van kippen die uitloop hebben naar buiten. âBoerenâscharrelkippen, zoals Label Rouge, kunnen ook naar buiten. Ze worden nog iets ouder en hebben iets meer ruimte in de stal.

Biologische kip

Biologische vleeskuikens zitten maximaal met zân tienen op een vierkante meter. Daarnaast beschikken ze over een uitloop naar buiten van minstens vier vierkante meter per dier. Verder krijgen ze voornamelijk biologisch voer en worden ze op latere leeftijd (minimaal 81 dagen) geslacht. In de biologisch-dynamische veehouderij zijn de regels nog strikter.

Biologische vleeskuikens komen vooral uit het buitenland. Ze zijn herkenbaar aan de naam âbiologischâ en/of het EKO-keurmerk. Biologisch-dynamische kip draagt het Demeter-keurmerk.