GroenLinks

Democratiseer Europa

Europese Unie 9 mei 2007

In de meeste debatten en opiniepeilingen over Europa komt één wens bovendrijven: meer democratie. We moeten de Europese Unie ingrijpender democratiseren dan de Grondwet deed, stelt GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg.

De Nederlandse regering pleit voor het Europees burgerinitiatief en de versterking van de rol van nationale parlementen. Deze innovaties stonden ook al in de Grondwet. Zo ontstaat de indruk dat de regering de oude Grondwet met een nieuwe strik erom wil doorvoeren.

Directe democratie nodig
Buitenweg wil verdergaande stappen zetten: "Europa heeft directe democratie nodig om tot leven te komen. Ik pleit voor Europawijde correctieve referenda. Die stellen burgers in staat om ongewenste wetgeving terug te draaien. Zo krijgen zij meer greep op de Europese besluitvorming. Daarvoor moeten zij wel grensoverschrijdende debatten en allianties aangaan. Dat is het mooie eraan: zelfs geharnaste eurosceptici worden uitgedaagd tot Europees burgerschap, wanneer zij medestanders moeten zoeken in andere EU-landen."

Over een nieuw Europees verdrag moet sowieso een referendum gehouden worden, vindt Buitenweg. "Liefst Europawijd, anders in elk geval in Nederland."

"De verwerping van de Grondwet was óók een protest tegen een decennialange politiek van voldongen feiten. Denk aan de invoering van de euro. De regering vergroot de euroscepsis als zij terugkeert naar die voldongen-feitenpolitiek."

Meer macht Europees Parlement
Buitenweg wil ook de verkiezingen voor het Europees Parlement opwaarderen. "Die lijken nu op een populariteitspoll voor nationale regeringen. Zij moeten gaan over de macht in Europa. Laat het Europees Parlement de voorzitter van de Europese Commissie kiezen. En zorg ervoor dat de kandidaten voor het voorzitterschap en andere commissarisposten zich in alle landen aan de kiezer kunnen presenteren. Dat valt eenvoudig te regelen, door een deel van de zetels in het Europarlement te reserveren voor Europese kieslijsten. Daarop kunnen geestverwante partijen hun beste kandidaten plaatsen, waarvoor zij dan gezamenlijk campagne voeren. Zo wordt Europa minder anoniem. De macht krijgt een gezicht."

Op haar weblog constateert Buitenweg dat er in elk geval één machtige politicus is die dit voorstel steunt: Nicolas Sarkozy.