Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 111

datum: 9 mei 2007

Amersfoort Vernieuwt biedt kansen
Bewoners krijgen mogelijkheden; collectief én individueel

Het college heeft de conceptontwikkelingsplannen voor Liendert-Rustenburg en Randenbroek-Schuilenburg vastgesteld. De conceptontwikkelingsplannen geven een visie op de wijk tot 2020 en bevatten wijkprogramma's met uiteenlopende projecten. Mensen moeten vooruit komen door Amersfoort Vernieuwt. Ze krijgen kansen op verschillende gebieden. De verbeteringen op al die gebieden versterken elkaar. De aanpak is telkens tweeledig: op individueel én op collectief niveau.

In het participatietraject zijn veel bewoners gehoord en is er overlegd met partijen als schoolbesturen, winkeliersvereniging, zorginstellingen, belangengroepen en vereniging huurdersbelangen. Met het vaststellen van de conceptontwikkelingsplannen door het college is het participatieproces voor de conceptontwikkelingsplannen afgerond en start het inspraaktraject. Bewoners en belanghebbenden kunnen hun mening geven op de conceptontwikkelingsplannen als geheel. Voor de individuele projecten volgen aparte trajecten.

AV-teams
In sommige buurten is het nodig extra te investeren om sociale achterstanden te verkleinen. Hier worden AV-teams ingezet om bewoners Aan te spreken & Vooruit te helpen. De teams hebben veel persoonlijke contacten met de bewoners. Ze leggen huisbezoeken af, stimuleren deelname aan activiteiten in de buurt, signaleren, houden toezicht en handhaven.

Detailhandelbeleid
In de ontwikkelingsvisie wordt uitgegaan van het versterken van het Euterpeplein als wijkwinkelcentrum en het omvormen van het Operaplein naar een voorzieningencentrum met een grote rol voor zorg en wijkeconomie. De winkelcentrastructuur in Liendert blijft voorlopig ongewijzigd.

Wonen
Hoofddoel van het woonprogramma is het vergroten van de keuzemogelijkheden voor bewoners. Daarvoor is meer verscheidenheid in woningen nodig. Een deel van de woningen wordt gerenoveerd en aangepast. Een ander deel zal worden vervangen; dat betekent sloop van circa 900 woningen. Daarbij geldt het principe 'eerst bouwen, dan slopen'.

Vervolg
Half juni is de peiling van de raad over het vrijgeven van de conceptontwikkelingsplannen voor de inspraak. Als de reacties van de raad positief zijn, besluit het college eind juni over de conceptontwikkelingsplannen. Hierna volgt de inspraak.

In najaar 2007 besluit de raad over de bijgestelde ontwikkelingsplannen met de reactienota's en de inspraakreacties. Na vaststelling in de raad bieden de ontwikkelingsplannen de kaders voor de uitwerkingsprojecten in de wijk.

Informatie: Mirjam Visser, communicatieadviseur sector Stedelijke Ontwikkeling en Beheer (SOB), telefoon 033 469 47 82, e-mail mr.visser@amersfoort.nl of Hannelore Blaauw, communicatieadviseur de Alliantie Eemvallei, telefoon 033 476 5388, 06 22 52 62 04 of e-mail hblaauw@de-alliantie.nl.


---- --