Gemeente Harenkarspel


09-05-2007
Gemeente Harenkarspel benut energie uit afval

Gemeente Harenkarspel gaat energie uit eigen afval gebruiken. Het afval dat de gemeente inzamelt, wordt in de
afvalverbrandingsinstallatie van HVC in Alkmaar omgezet in elektriciteit. Harenkarspel bespaart met de overstap ruim 12.000,- . Een plaquette met de titel HVCEnergie bevestigt de overeenkomst. De plaquette is op woensdagmiddag 9 mei om 15.00 uur aan wethouder Marius Kant overhandigd, in het gemeentehuis in Tuitjenhorn.

Jack Kuin van HVC (l) overhandigt plaquette aan wethouder Marius Kant (r)

HVC biedt haar aandeelhouders de mogelijkheid om tegen gunstige tarieven en voorwaarden zowel 'groene' als gewone stroom af te nemen. Harenkarspel is niet de enige aandeelhouder van HVC die van deze mogelijkheid gebruik maakt. Ruim twintig gemeenten in Noord- en Zuid-Holland gingen Harenkarspel voor. Met verschillende gemeenten in Noord- en Zuid-Holland is HVC nog in onderhandeling. Harenkarspel laat
- evenals meerdere gemeenten in de regio- het huishoudelijk afval inzamelen door de regionale afvalinzamelingsdienst in Schagen. Deze gemeenten zijn aandeelhouder HVC en krijgen net als Harenkarspel de mogelijkheid aangeboden. De overhandiging van de plaquette in het gemeentehuis van Harenkarspel wordt gedaan door de heer Jack Kuin, directeur Operations.

Lokaal klimaatbeleid
In de afvalverbrandingsinstallatie in Alkmaar verwerkt HVC jaarlijks circa 660.000 ton brandbaar afval dat ongeschikt is voor hergebruik. Met de vrijgekomen warmte wordt 68 MW elektrische energie opgewekt. Dat is ruim voldoende om elk jaar 130.000 huishoudens van elektriciteit te voorzien. Bijna de helft van het afval waarmee HVC elektriciteit opwekt, bestaat uit organisch materiaal. Daarmee wordt groene stroom opgewekt. De gemeentelijke aandeelhouders kunnen tegen geringe meerkosten voor deze groene stroom kiezen. Ook biedt HVC de mogelijkheid om elders ingekochte elektriciteit te 'vergroenen' met de zogenoemde groencertificaten of GvO's (Garantie van Oorsprong). Het benutten van groene stroom en groencertificaten stelt de gemeenten in staat een bijdrage te leveren aan het lokale klimaatbeleid. Door vermindering van de CO2-emissie leveren ze een bijdrage aan een beter milieu, zoals in 2002 is vastgelegd in het klimaatconvenant tussen overheid en lokale overheden.

HVC
Het verzorgingsgebied van afvalnutsbedrijf HVC bestaat uit noordelijk Noord-Holland, Flevoland en zuidelijk Zuid-Holland. Afhankelijk van het soort afval (groente-, fruit- en tuinafval, huishoudelijk afval, grof afval of bedrijfsafval) kiest HVC voor de geschikte verwerkingsvorm: scheiden, recyclen, composteren of verbranden. Van afval maakt HVC duurzame energie, compost en mineralen. Daarnaast worden afvalproducten gebruikt in de bouwwereld, kunststofbranche, papiersector en staalindustrie.