Gemeente Rotterdam

De eerste automobilisten hebben hun nek bij het langsrijden al verdraaid: in Hoek van Holland staan sinds woensdag 9 mei vier palmbomen langs de weg.

De drie meter hoge exoten zijn geplant in opdracht van de werf Hoek van Holland van Gemeentewerken Rotterdam. De werf heeft de opdracht voor het onderhoud en beheer weer gekregen van de deelgemeente. Het gaat niet om de palmen in bakken die bij de Kwekerij van Gemeentewerken overwinteren, maar om 'vollegrondbomen'. Dat zegt beheerder Jan de Jong van de werf Hoek van Holland.

Jan: 'We hebben in Rotterdam nog geen ervaring met het planten van deze bomen, dus dit is best uniek voor de werf. Hiermee laat Hoek van Holland zien dat we binnen Rotterdam natuurlijk een speciaal plaatsje innemen. Als de deelgemeente van het strand passen de exotische bomen hier perfect. En ze staan er nog maar net, maar ze hebben al wat bekijks opgeleverd van automobilisten die er langsreden.'

De verse aanwinsten staan in een groepje van vier bij de kruising Schelpweg - Dirk van den Burgweg. De laatste is een van de grotere toegangswegen naar het westelijke stukje Rotterdam.

Oorspronkelijk komt dit type boom, de Trachycarpus fortunei, uit Centraal- en Oost-Azië. Als een van de meest robuuste palmsoorten ter wereld moeten de bomen in Hoek van Holland vele jaren meegaan. Ze kunnen tegen een temperatuur van min 15 graden Celsius. Het planten van de palmbomen in Hoek van Holland

Bron: Gemeentewerken, 09-05-2007