Gemeente Bronckhorst

Gemeente Bronckhorst bestrijdt eiken-processierups die overlast veroorzaakt

Het is weer de tijd van de eikenprocessierups. Deze larve van een nachtvlinder kan van mei tot en met september gezondheidsklachten bij mensen veroorzaken. De gemeente Bronckhorst bestrijdt de eikenprocessierups op plaatsen waar deze veel overlast bezorgt. Dit gebeurt door de rupsen weg te branden of door het opzuigen van de rupsen en nesten. Het moet gaan om natuur die geen particulier eigendom is. Particulieren moeten bestrijding zelf regelen.

De eikenprocessierups is een behaarde rups die in groepen leeft en op de stammen of dikkere takken van eikenbomen spinselnesten maakt. Vanuit hun nesten gaan de rupsen 's nachts groepsgewijs (in processie) op zoek naar voedsel (eikenbladen). De brandharen van de eikenprocessierups kunnen overlast veroorzaken. Nadat iemand in contact is geweest met de brandharen kan hij/zij gezondheidsklachten krijgen. Ook mensen die in de nabijheid van de besmette bomen komen, kunnen hinder ondervinden omdat de brandharen zich ook door de lucht verspreiden. De reacties kunnen van persoon tot persoon verschillen. De huidirritaties die binnen acht uur optreden zijn rood en pijnlijk en gaan gepaard met hevige jeuk die tot twee weken kan aanhouden. Als de brandharen in de ogen komen, kan binnen enkele uren een rode, pijnlijke en jeukende zwelling en irritatie optreden. Inademing van de brandharen kan leiden tot irritaties en ontstekingen van het slijmvlies van de neus, keel en luchtwegen. Klachten verdwijnen over het algemeen binnen twee weken. Een zachte crème met menthol kan verlichting geven. Bij ernstige klachten is het aan te raden contact op te nemen met de huisarts.

Mensen kunnen ongemak voorkomen door ieder contact met rupsen en resten ervan, zoals vrijgekomen brandharen en lege nesten, te vermijden. Dit kan door bij bezoek aan (natuur-)gebieden waar de rupsen voorkomen voor een goede bedekking van de hals, armen en benen te zorgen en niet op de grond te gaan zitten. Na aanraking van de rupsen of hun haren is het belangrijk niet te gaan krabben of wrijven, maar de huid te wassen of spoelen met water.

Rups aangetroffen? Bel de gemeente.
De eikenprocessierups is te herkennen aan zijn sterke beharing. Besmette eikenbomen zijn herkenbaar aan de specifieke nesten: dichte spinsels met vervellinghuidjes, uitwerpselen en brandharen. Wie de eikenprocessierups in Bronckhorst aantreft, verzoekt de gemeente dit zo spoedig mogelijk te melden via tel. (0575) 75 03 39. De gemeente krijgt dan een beeld van de plaag en bekijken of maatregelen nodig zijn om de rupsen te bestrijden.

Hengelo Gld., 9 mei 2007

Voor meer informatie over dit bericht kunt u contact opnemen met Margreet Arends, afdeling communicatie, tel. (0575) 75 04 70.


---- --