Persbericht 09-05-2007

OVERHEID GRIJPT IN BIJ EXTREEM RECHTSE JONGEREN

De gemeente Winschoten start met een de-radicaliseringsprogramma voor extreem rechtse jongeren en zogenoemde Lonsdale jongeren die dreigen af te glijden in het extreem rechtse circuit. Het gaat om een proefproject onder leiding van FORUM (het instituut voor multiculturele ontwikkeling) samen met de Anne Frank stichting en de Universiteit Leiden, gefinancierd door het ministerie van VROM. Dat melden burgemeester Janny Vlietstra van Winschoten en Rob Witte van FORUM in het TV programma "EenVandaag".

De aanpak is gebaseerd op succesvolle Duitse de-radicaliseringsprogramma's waar extreem rechtse jongeren individueel benaderd worden . Centraal staat het bieden van een alternatief. Rob Witte van Forum in EenVandaag: "je kunt kijken of je niet een leerwerkplek kunt krijgen (.) of een eigen ruimte voor muziek". Veel jongeren zouden gevoelig zijn voor een alternatief buiten de extreem rechtse hoek: "omdat ze doodziek worden als ze merken merken dat ze buiten dat kringetje constant geïdentificeerd worden als zo'n neonazi die niet deugt"

Burgemeester Janny Vlietstra van Winschoten is blij met de pilot. In "EenVandaag" zegt ze: "wat we zien is dat er problemen zijn met deze jongeren, dat dit leidt tot overlast en geweldplegingen en confrontaties met allochtonen, dat vinden we ongewenst en dan helpt alleen repressie niet". Daarom wil Winschoten deze jongeren, waarvan er naar schatting in die gemeente vijftig rondlopen aan werk of school helpen, of hun eventuele verslaving aanpakken. Hiervoor is al overleg geweest met politie, scholen en jongerenwerkers.

Ook Eindhoven begint deze zomer met het de-radicaliseringsprogramma. Volgend jaar zomer worden de eerste resultaten bekend. Als die positief zijn zal het programma in meer gemeentes die last hebben van extreme jongeren worden uitgevoerd.

Uitzending EénVandaag. woensdag 9 mei, 18.17 uur, Nederland 1. Voor meer info (

EenVandaag