Natuurproject bewaarde land grote positieve invloed op deelne


09.05.2007 / 17:00 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: De kleine aarde

De kleine aarde

http://www.dekleineaarde.nl/

Kinderen die meedoen aan het project Het Bewaarde Land hebben na drie dagen in de natuur een veel positievere houding ten opzichte van die natuur. Bovendien gaan ze er veel zorgvuldiger mee om. Er zijn eveneens duidelijke aanwijzingen dat zon intense natuurbeleving ook leidt tot bewustere, meer duurzame keuzes op latere leeftijd. Dit zijn een paar belangrijke conclusies uit het net verschenen rapport van drs. Geertemarie de Gelder. Zij deed haar onderzoek vorig voorjaar onder leiding van professor dr. Kris van Koppen. Beiden onderzoekers zijn verbonden aan het Freudenthal Instituut voor Didactiek van Natuurwetenschappen van de Universiteit van Utrecht.

Sinds 2005 voert De Kleine Aarde, het Centrum voor een Duurzame Leefstijl in Boxtel, in het natuurgebied de Kampina (Noord-Brabant) het natuurbelevingsproject Het Bewaarde Land uit. In dit project maken kinderen uit groep vijf van de basisschool op een speelse manier en in kleine groepjes kennis met de natuur8. Het doel van dit alles is simpel: kinderen zich laten thuis voelen in de natuur. Door het Freudenthal Instituut voor Didactiek van Natuurwetenschappen van de Universiteit van Utrecht is een onderzoek uitgevoerd waarbij de vraag centraal stond of deze doelstelling ook daadwerkelijk wordt gerealiseerd.

Positiever
In het onderzoek zijn kinderen van zeven klassen die het programma gevolgd hebben, vergeleken met de kinderen uit zeven andere klassen die het programma niet gevolgd hebben. Bovendien zijn de betrokken leerkrachten geïnterviewd en zijn observaties verricht tijdens de dagen dat de kinderen buiten waren.

Geen angst meer
Uit het onderzoek blijkt dat kinderen die het programma gevolgd hebben daarna een veel positievere houding én een positiever gedrag ten opzichte van de natuur tonen. Dat uit zich door meer aandacht voor de natuur en door er zorgvuldiger mee om te gaan. Ook zijn de kinderen minder bang geworden voor bijvoorbeeld kleine beestjes en boezemt hen stilte alleen zijn minder angst in. Bovendien is ook de kennis van de natuur duidelijk toegenomen. De leerkrachten zijn unaniem erg positief over het project. Zij benoemen onder meer dat er ook na het project meer aandacht in de klas gegeven wordt aan natuur.

Milieu-invloeden
Op grond van een tweede onderzoek van de Universiteit van Utrecht naar de effecten van natuur- en milieueducatie op lange termijn, is het aan te nemen dat de veranderingen die deelname aan Het Bewaarde Land bewerkstelligt, invloed hebben op de omgang met de natuur en het milieu op de lange termijn. Het project draagt zodoende bij aan een meer duurzame leefstijl van mensen bij. Dit is voor De Kleine Aarde reden om de komende jaren Het Bewaarde Land op meer plaatsen in Noord-Brabant en buiten deze provincie te realiseren.


---
Notitie voor de media
Voor alle informatie: De Kleine Aarde, postbus 151, 5280 AD Boxtel, drs. M.A.J.M. Verstegen (projectleider), m.verstegen@dekleineaarde.nl, tel.0411 68 49 21, www.dekleineaarde.nl, www.bewaardelandbrabant.nl

Kijk voor de digitale versie van het rapport op www.nmeonderzoek.nl