Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Oosterhout (09/05)

OOSTERHOUT NB, 9 mei 2007

Omstander onderneemt actie tegen vandalen

RIJEN: Een 33-jarige man uit Rijen greep dinsdagavond 8 mei op keurige wijze in toen hangjongeren zich misdroegen. Bij de kruising Margrietstraat - Laagstraat zag hij hoe vier jongeren een straatnaambord probeerden te vernielen. De man sprak de groep aan over hun gedrag. Even later maakte dezelfde groep een passerende voetganger belachelijk. Hij sprak de groep opnieuw aan en nu werd de sfeer grimmiger. De jongeren uitte namelijk bedreigingen naar de man. Toen hij vervolgens de politie belde pakte een van de knullen een baksteen en dreigde de baksteen naar hem toe te gooien. Zo ver kwam het niet. De gewaarschuwde agenten waren snel ter plaatse en rekenden het viertal in.

Het ging om jongens uit Rijen in de leeftijd van 13, 15, 15 en 19 jaar. In het politiebureau is proces-verbaal opgemaakt en zijn de ouders van de jongens op de hoogte gesteld. Na het verhoor zijn de jeugdigen aan hun respectievelijke ouders overgedragen. De politie is uitermate te spreken over het feit dat de getuige sociale controle uitoefende en de bewuste groep aansprak op het wangedrag.

Arrestaties na openlijke geweldpleging

OOSTERHOUT: Dinsdag 1 mei 2007 werd een 15-jarige meisje uit Breda mishandeld door vier leeftijdgenootjes. Dat gebeurde rond 15.30 uur op het Slotjesveld. Het slachtoffer had via chatten op MSN ruzie gekregen met een van haar belagers. Toevalligerwijs kwamen ze elkaar tegen, waarna de vier meisjes het slachtoffer mishandelden. Ze moest klappen en schoppen incasseren en werd ook geslagen met een stok. Hierdoor liep ze een hersenschudding en verwondingen op als blauwe plekken, schrammen en kneuzingen.
De politie stelde een onderzoek in waarbij ook een aantal personen die getuige waren van het geweld verhoord zijn. Op dinsdag 8 mei ging de politie over tot de arrestatie van de vier verdachten. Zij ze zijn alle vier afkomstig uit Oosterhout en zijn 14 en 15 (3x) jaar oud. Gezien het ernstige karakter van het feit, is het viertal in verzekering gesteld en wordt woensdag 2 mei voorgeleid bij de rechter-commissaris.

Politie betrapt dronken automobilist

KAATSHEUVEL: In de nacht van dinsdag 8 mei op woensdag 9 mei op controleerde de politie op de bestuurder van een personenauto. Dat gebeurde rond 02.30 uur op de Nieuwe Markt in Kaatsheuvel. De 33-jarige bestuurder had alcohol gedronken. Om die reden werd de man gearresteerd en moest hij mee naar het politiebureau om een ademanalyse te ondergaan. De ademanalyse-apparatuur gaf een uitslag van 245 ug/l, terwijl 220 ug/l de wettelijk toegestane maximum grens is. De agenten maakten proces-verbaal tegen de man op. Daarnaast kreeg hij een een-uur-durend rijverbod opgelegd.

Bekeuringen bij snelheidscontroles

WAALWIJK / LOON OP ZAND: De politie hield dinsdagmiddag 8 mei snelheidscontroles op de Drunenseweg in Waalwijk en op de Horst te Loon op Zand.
Op de Drunenseweg mag maximaal 50 km/u gereden worden. Acht automobilisten waren in overtreding en kregen een bekeuring. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 89 km/u. Dit was overigens een zogenaamde beginnende bestuurder.
Op de Horst (max. 80 km/u) passeerden 5 automobilisten met een te hoge snelheid het controlepunt. De snelste overtreder reed met een snelheid van 96 km/u.

GILZE EN RIJEN: Ook in Gilze- Rijen controleerde de politie de snelheid van passende autos. Dat gebeurde dinsdagmiddag 8 mei op de Julianastraat en de Statenlaan, waar sprake was van vijf snelheidsovertreders. Op de Lange Wagenstraat in Gilze gingen zeven hardrijders op de bon.

De snelheidscontroles vinden plaats op locaties waar doorgaans de maximale snelheid (fors) wordt overschreden. Harder rijden dan de toegestane snelheid levert gevaarlijke situaties op in het verkeer en maakt nog steeds onnodig veel slachtoffers.

De vijf speerpunten waarop de politie extra streng toezicht houdt zijn:
Snelheidsovertredingen
Alcoholgebruik in het verkeer
Door rood licht rijden
Geen helm dragen
Geen gordel dragen.

Uit onderzoek en analyse van ongevallen blijkt namelijk dat door deze overtredingen verreweg de meeste verkeersslachtoffers vallen.

Man raakt gewond bij eenzijdig verkeersongeval

GILZE: Een stuurcorrectie is vermoedelijk de oorzaak geweest van een eenzijdig ongeval op de Langenbergseweg in Gilze. Dat concludeert de politie aan de hand van de sporen en de verklaring van een getuige. Het ongeluk gebeurde dinsdagavond 8 mei om 22.55 uur.
Het slachtoffer kwam vanuit de richting Rijen, gaande in de richting Gilze en kwam vermoedelijk met de rechterwielen in de rechterberm terecht. De een stuurcorrectie om weer op de rijbaan te komen, is vermoedelijk teveel ingestuurd, waardoor de bestuurder de macht over het stuur verloor. De auto begon te tollen en sloeg een aantal keren over de kop. Het voertuig kwam op de kop tot stilstand, waarbij het slachtoffer bekneld kwam te zitten in zijn auto. De 25-jarige Tilburger is door de brandweer uit het wrak bevrijd.
Ambulancepersoneel bracht hem over naar het ziekenhuis waar een hoofdwond en mogelijke inwendige verwondingen werden vastgesteld. Vanwege het feit dat er in de auto een geopende fles bier is aangetroffen, nam een GGD-arts een bloedproef af van het slachtoffer Het bloedmonster wordt in het gerechtelijk laboratorium van het Nederlands Forensisch Instituut onderzocht op het exacte alcoholpromillage.

Man opgepakt na plegen van huiselijk geweld

OOSTERHOUT: De politie heeft woensdagmiddag 9 mei rond het middaguur een 31-jarige man aangehouden nadat hij zijn echtgenote mishandelde. Het 27-jarige slachtoffer had zichtbare verwondingen in haar gezicht en is door de politie overgebracht naar het ziekenhuis voor medische behandeling. De vrouw gaf aan dat ze geen aangifte wilde doen tegen haar man, maar wel hulp te wilde.
De verdachte werd echter toch meteen door de agenten aangehouden en is later in het politiebureau in verzekering gesteld. Voor huiselijk geweldzaken heeft de politie tegenwoordig geen aangifte nodig om tot de arrestatie van een verdachte over te gaan.
Politie, Openbaar Ministerie, Reclassering, Raad voor de Kinderbescherming, Vrouwenopvang en andere hulporganisaties werken samen aan het voorkomen en zo snel mogelijk stoppen van huiselijk geweld. Zij zijn van mening dat huiselijk geweld onacceptabel is en met geen enkel excuus kan worden gerechtvaardigd.

Auteur: Jeroen Steenmeijer