Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Gemeente Lelystad zet Cognos 8 in als organisatiebrede standaard voor informatievoorziening

Actuele, eenduidige managementinformatie maakt het mogelijk op speerpunten te sturen

Nieuwegein, 9 mei 2007 - Cognos (NASDAQ: COGN; TSX:CSN), wereldwijd marktleider in oplossingen voor Business Intelligence en Performance Management, maakt bekend dat de gemeente Lelystad bezig is met de implementatie van het Cognos 8-platform (rapportage, analyse en scorecarding) als organisatiebrede standaard voor de informatievoorziening. Doel is managers en andere relevante gebruikersgroepen op eenvoudige en eenduidige wijze te voorzien van actuele gegevens, waarmee het mogelijk is gericht te sturen op speerpunten en de prestaties te verbeteren.

De gemeente Lelystad heeft in totaal zo'n 500 grotere en kleinere applicaties in gebruik. De applicaties worden ontsloten met verschillende, al dan niet ingebouwde rapportgeneratoren. Doelstelling is deze generatoren op termijn allemaal te vervangen door Cognos 8. Momenteel is de gemeente bezig om op basis van dit webgebaseerde platform standaard rapportages te bouwen voor een groot aantal hoofdsystemen. Het financiële systeem, het personeelssysteem en verschillende operationele systemen zijn al ontsloten. Daarnaast maakt de gemeente gebruik van de functionaliteit voor scorecarding van Cognos 8. Zo heeft zij een scorecard ontwikkeld die inzicht biedt in de prestaties van de afdeling Werk en Inkomen. Deze scorecard is momenteel in test en wordt binnenkort in gebruikgenomen. Behalve het management, operationeel betrokkenen en beleidsmakers wil de gemeente ook burgemeester en wethouders allerlei benodigde informatie gaan bieden via Cognos 8.

"We willen onze gebruikers op een uniforme manier een uitgebalanceerde en zo veel mogelijk gepersonaliseerde set rapportages bieden. Dat is mogelijk met Cognos 8", zegt Henri van Ulsen, Teamleider ICT van de gemeente Lelystad. "Met de bedrijfsbrede implementatie van deze webgebaseerde oplossing maken we een einde aan de grote hoeveelheid verschillende rapporten in onze organisatie. Het management krijgt niet langer appels en peren ter vergelijking, maar gerichte informatie waarmee ze beter kunnen sturen. De eerste resultaten daarvan zien we al. Op bepaalde speerpunten is er sprake van een duidelijke prestatieverbetering."

"Cognos heeft van oudsher een sterke basis binnen de Nederlandse lokale overheid. Vrijwel iedere gemeente maakt op een of andere manier gebruik van onze oplossingen. Meer dan de helft van de top vijftig gemeenten heeft de weboplossingen van Cognos geïmplementeerd. Partners met veel kennis van en ervaring in deze markt leveren een belangrijke bijdrage aan onze positie. In dit geval is dat Impact Information Management, dat verantwoordelijk is voor het project bij de gemeente Lelystad", aldus Karel Kinders, Managing Director van Cognos. "Lelystad is een van de eerste gemeenten die Cognos 8 als organisatiebrede standaard inzet. Daar zijn we heel content mee."

Over Impact Information Management
Impact Information Management biedt ondersteuning bij het organiseren, ontwikkelen en implementeren van Business Intelligence-oplossingen. Het bedrijf richt zich op de kwaliteitsverbetering van de informatievoorziening door expertise en Business Intelligence-functionaliteit ter beschikking te stellen. In samenwerking met klanten maakt Impact de bedrijfsvoering en prestaties van de betreffende organisaties inzichtelijk. Met behulp van Cognos-producten wordt het management in staat gesteld om de planning en realisatie meetbaar te maken en de dagelijkse processen te monitoren, zodat tijdige bijsturing mogelijk is. Impact is vooral actief in de overheid en zorg. Tot de klanten behoren onder meer gemeenten, provincies, waterschappen, revalidatiecentra, geestelijke gezondheidszorg en ziekenhuizen. Met inmiddels meer dan 130 gemeenten, provincies en waterschappen als klant is Impact marktleider binnen de lokale overheid.

Over Cognos
Cognos, wereldwijd marktleider in oplossingen voor Business Intelligence en Performance Management, levert toonaangevende software en diensten voor Enterprise Planning en BI die organisaties helpen hun financiële en operationele prestaties te plannen, te begrijpen en te beheren.

Cognos biedt klanten een compleet Performance System door technologie, analyseapplicaties, best practices en een omvangrijk netwerk van partners bij elkaar te brengen. Dit Performance System is een open en makkelijk aanpasbare oplossing die de ERP-, packaged applications- en database-investeringen van een organisatie beter doen renderen. Het geeft klanten de mogelijkheid vragen te beantwoorden (Hoe doen we het? Liggen we op koers? Wat moeten we eraan doen?) en stelt hen in staat hun huidige prestaties te begrijpen en te volgen en toekomstige businessstrategieën te plannen.

Cognos bedient meer dan 23.000 klanten in ruim 135 landen. De organisaties uit de top-100 die klant bij Cognos zijn, presteren constant beter dan de marktindex. Cognos' oplossingen en diensten voor Performance Management zijn tevens verkrijgbaar via meer dan 3.000 partners en resellers over de hele wereld. Voor meer informatie: www.cognos.nl.