Gemeente Zandvoort


Redding komt te laat voor uitgeputte zeehond

(09 mei 2007)

Op woensdagochtend 9 mei rukte de Brandweer Zandvoort uit om een aangespoelde zeehond van het strand te halen. Om 8 uur ging men met de speciaal daarvoor gekochte bus op pad. Even daarvoor had de de politie de zeehond gemeld en de brandweer gevraagd om te helpen.

Riche
De zeehond lag op het strand ter hoogte van restaurant Riche. Daar aangekomen bleek het al niet eenvoudig om de zeehond te bereiken. Het mulle zand maakte het de chauffeur moeilijk. Met behulp van een beetje stuurmanskunsten kwamen de vier brandweermannen toch aardig in de buurt van het dier.

Afgezwakt
Het dier was sterk afgezwakt. Veel moeite koste het ons dan ook niet om het te vangen en in de speciaal daarvoor bestemde mand te leggen. Na een korte ruggespraak met de alarmcentrale en de zeehondencrèche in Pieterburen werd besloten om de zeehond mee naar de kazerne te nemen. Omdat de zeehondencrèche nou niet echt in de buurt van Zandvoort ligt spraken de partijen af om elkaar tegemoet te rijden en op de Afsluitdijk te ontmoeten. Met de zeehond achterin de kofferbak werd hij daarheen vervoerd.

Niet gehaald
Onderweg hoorden de 'redders' nog wat gerommel in de mand, het leek dus wel goed te zitten en ze hoopten dat ze het dier levend konden overdragen. Alleen werd het gerommel wel steeds minder. Het verstomde allengs. De vrees dat hij dood zou gaan werden dan ook groter en groter. Bij aankomst werden dit bevestigd: het dier had het niet overleefd.

Tegenvaller
Maarten Koolstra Brandweer Zandvoort: 'Dat was een tegenvaller.Na twee keer een zeehond met succes naar Pieterburen gebracht te hebben, ze zijn inmiddels allebei alweer vrijgelaten in de Waddenzee, was het dit keer een geen succes. De volgende keer zal de brandweer natuurlijk gewoon weer helpen bij een aangespoelde zeehond en doen we er alles aan om ervoor te zorgen dat het beest weer kan rondzwemmen in de Waddenzee!'