Gemeente Leeuwarden

Extra hondenpoepbakken vervangen uitlaatstroken

Bron: Gemeente Leeuwarden (09-05-2007) Het college van b. en w. heeft besloten de huidige uitlaatstroken voor honden op te heffen omdat ze niet goed functioneren. De problemen rond hondenpoep worden vooral veroorzaakt door onjuist gedrag van de hondenbezitter.
Het college heeft besloten een positief beleid te voeren door toepassing van de drie V's, te weten: voorlichting, voorzieningen en verbaliseren. Het doel is het gedrag van hondenbezitters te verbeteren en de overlast van hondenpoep te verminderen. De burgers van Leeuwarden geven de overlast van hondenpoep aan als "Ergernis no. 1".

Tussen 2007 en 2011 worden er ongeveer 150 extra afvalbakken geplaatst, waarin hondenbezitters de hondenpoep kunnen deponeren. Het is de bedoeling deze hondentoiletten waar mogelijk aan te sluiten op de riolering. Hierdoor ontstaat in alle wijken en dorpen een basisvoorziening in de strijd tegen de overlast van hondenpoep.

Binnen de gemeente Leeuwarden komen zo'n dertig loslooplocaties voor honden. De grootste loslooplocaties zijn in de Groene Ster, het Leeuwarder Bos en de Froskepôlle. In de Froskepôlle mogen honden loslopen van 1 november t/m 15 maart. Ook in veel parken komt een aangewezen losloopterrein.